/ Thinkstock/Getty Images
Климатичните промени достигат обезпокояващи нива в атмосферата, моретата и около полюсите, показа детайлен глобален анализ на Световната метеорологична организация, съобщи Би Би Си.
 
Според доклада 2016 г. е не само най-топлата, откакто се води статистика, но и атмосферният въглероден двуокис се е увеличил до рекордни нива, а арктическият плаващ лед е достигнал нови най-ниски зимни стойности.

Бързата промяна в климата над част от Атлантика изненадва и специалистите
 
"Екстремните и необичайни" условия продължават през 2017 г. Поне три пъти през зимата е имало топли вълни в Арктика, когато силни атлантически бури са носели топъл и влажен въздух.
 
Промените в Арктика и топенето на плаващия лед изменят моделите на атмосферна циркулация в други части на света. Това причинява необичайно затопляне в някои райони. В САЩ например са подобрени 11 000 топлинни рекорда за началото на 2017 г.

Климатът се променя твърде бързо за много животни и растения
 
Няколко основни изследователски организации, като Британската метеорологична служба, НАСА и американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата посочиха в докладите си, че 2016 г. е най-топлата, откакто се води статистика.
 
Докладът "Състоянието на климата в света 2016" на Световната метеорологична организация надгражда над тези изследвания с информация от 80 национални метеорологични станции и дава по-дълбока и пълна картина на климата през миналата година.

Климатични аномалии: 2016 е най-топлата година досега
 
В сравнение с референтния период от 1961 - 1990 г., 2016 г. е била по-топла от средното с 0,83 градуса Целзий. Това е около 1,1 градуса Целзий повече от прединдустриалния период и с 0,06 градуса Целзий повече от предишния рекордьор 2015 г.
 
Затоплянето в различните райони не е било с еднакъв темп през 2016 г. В Северната полярна област температурите са били с около 3 градуса Целзий над средното за периода 1961 - 1990. В Свалбард в Северния полярен кръг средната годишна стойност е с 6,5 градуса над дългосрочната граница.

Природни катаклизми промениха света през 2016 г. (ВИДЕО)
 
Температурите през 2016 г. са "значително повлияни" от явлението Ел Ниньо, което е допринесло за затопляне с 0,1 до 0,2 градуса над дългосрочното, подхранвано от парниковите емисии. Ел Ниньо се отразява и на нивата на парниковите газове в атмосферата. Заради него увеличаването на въглеродния двуокис през 2016 г. е най-бързото известно - 3,4 части на милион годишно.