Човешката дейност оказва все по-голямо влияние върху природата. Учени все по-често използват думи като "странни", "изумителни" и "астрономически", когато описват природните процеси днес. Ако погледнем към 2016-а, ще видим, че само за една година на планетата Земя са настъпили немалки промени.

Земната повърхност в Италия потъна след серия земетресения

През 2016 година Италия беше разтърсена от няколко силни земетресения. Трус с магнитуд 6,5 по Рихтер разлюля Централна Италия на 30 октомври. Това доведе до понижаване на земната повърхност в района със 70 сантиметра. В същото време височината на планините в центъра на Апенинския хребет се е понижила с около 40 сантиметра.

Новите трусове в Италия заличиха села, разрушиха базилика от 14 век

Трусовете заличиха няколко села и разрушиха базилика от XIV век.

През 2016 г. планетата Земя е най-топла от 120 000 години

Планетата Земя върви към температурен рекорд за период от повече от 2 милиона години. Днес нашата планета е най-топла от 120 000 години, но ако климатичните фактори останат същите, през следващите няколко хиляди години тя ще се затопли с още около 4 градуса Целзий. Така ще бъде подобрен температурен рекорд за период от повече от 2 милиона години.

Температурни рекорди и най-горещите месеци през 2016 година

Тази година месеците януари, февруари, април, юли и август са били рекордно топли. Януари е най-топлият първи месец на годината на Земята, откакто се записват измерванията на температурите от края на XIX век. Февруари 2016 също е бил най-топъл в сравнение с миналите най-кратки месеци.

През април тази година средната температура е превишила нормалните за месеца стойности с 1,1 градуса по Целзий, което не е наблюдавано от 1951 г. насам, когато метеоролозите са започнали да извършват тези наблюдения.

Тазгодишният юли е бил най-топлият месец на Земята, откакто се води статистика. Дори след отслабването на явлението Ел Ниньо юли подобри температурните рекорди в света.

Август също се оказа най-топлият в цялата история на наблюденията. Средната температура през август е била с 0,98 градуса Целзий по-висока, отколкото в периода 1951 - 1980 г.

Земните полюси са се изместили заради глобалното затопляне

Тази година учени от НАСА откриха още едно сериозно следствие от глобалното затопляне. Те установиха, че топящата се ледена покривка, особено в Гренландия, променя разпределението на тежестта върху Земята. Заради това както Северният полюс, така и движението на полюсите променят курса си.

Рекордно ниски стойности на арктическия лед

Морският лед в Северната полярна област и през ноември е бил с рекордно ниски стойности. Това е седмият месец през 2016 година с рекордно ниски стойности, обяви американският Национален център за данни за снега и леда. Площта на арктическия плаващ лед през ноември е била 9,1 милиона квадратни километра, с 800 000 кв. км под рекорда от 2006 г.

В Баренцово море край Норвегия ледът отново намаля с 50 000 кв. км, вместо да се увеличи. През ноември там времето трябваше да е студено, но не беше.

Нивата на плаващия лед са безпрецедентно ниски, откакто районът се наблюдава със спътник. На места арктическият въздух е бил с 10 градуса по-топъл от нормалното, а морската вода - с 4 градуса над нормалното.

Учени признаха: Земята навлезе в нова епоха - антропоцен

Човешкият отпечатък върху Земята е сложил край на епохата холоцен, твърдят 35 учени, сред които геолози, океанографи, климатолози, историци и археолози, които предложиха на Международния геоложки конгрес в Кейптаун, РЮА да бъде прието съществуването на "епохата на човека".