Измериха безпрецедентно високи температури в Арктика
Измериха безпрецедентно високи температури в Арктика / ThinkStock/Getty Images

В Арктика тази есен температурите са рекордно високи, а отстъплението на ледниковата покривка е безпрецедентно, предаде Франс прес. Става въпрос за порочен кръг, който с климатичното затопляне ще е все по-чест.

Почти 0 градуса Целзий на Северния полюс, т.е. 20 пункта над средните стойности, оповести в средата на ноември Датският метеорологичен институт. През последните четири седмици температурите останаха с 9-12 градуса Целзий над нормалните стойности.

Морският лед в Арктика е рекордно малко

В резултат отстъплението на ледниковата покривка е най-голямо в район, който оказва значимо влияние върху цялата планета и се затопля два пъти по-бързо от останалата й част.

В края на лятото площта на ледниковата покривка в Арктика бе втората най-малка, регистрирана някога - 4,14 милиона кв. км, като по-малка е била само през 2012 г., сочат данни на американския Национален център по снеговете и ледовете.

Температурни рекорди в Гренландия топят ледената покривка необичайно рано

През октомври тя се увеличи едва до 6,4 милиона кв.км, като нарастването й е с една трета по-малко в сравнение със средните стойности за периода 1981 - 2010 г. Това е най-малкото й увеличаване за сезона, откакто се събират спътникови данни от 1979 г.

"Рекордът е впечатляващ", заяви климатоложката Валери Масон-Делмот от Междуправителствената експертна група за климатичните промени. „Той може да се дължи на случайността, но във всеки случай е сред нещата, които са очаквани, като се има предвид затоплянето на климата".

Арктическата озонова дупка е с рекордни размери

За поставянето му са допринесли южните ветрове и затоплянето на океана, към които тази година се прибавя и ефектът от феномена Ел Ниньо.

"Ледниковата покривка има изолираща роля, която пречи на топлината от океана да премине в атмосферата, съхранявайки по този начин студения въздух", поясни Масон-Делмот. „Липсата на лед улеснява трансфера на топлина от океана във въздуха. Това е част от свързания с климата порочен кръг".

Източник: БТА