Намаляването на арктическия воден лед води до повече валежи
Намаляването на арктическия воден лед води до повече валежи / ThinckStock/Getty Images

Топенето на водния лед в Арктика в резултат на глобалното затопляне - само по себе си проблем, тъй като води до повишаване на океанските нива, е свързано и с увеличаване на валежите, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Изследване на учени от колежа "Дартмут" в САЩ и университета "Карлтън" в Канада показва, че ефектите от променения хидроложки цикъл в Арктика могат да изиграят съществена роля в климатичните промени, както и че внасят несигурност в климатичните прогнози.

Специалистите все още не могат да кажат дали повишеното количество валежи ще забави глобалното затопляне или ще допринесе за него.

Учените приемат, че намаляването на водния лед води до повишени изпарения и съответно до повече валежи. Колкото по-бързо се топи ледът, толкова по-бързо се изпарява и увеличава валежите.

Предвид мащаба на арктическия лед, за специалистите е важно да изяснят до каква степен загубата му влияе върху валежите и количеството им, за да прогнозират с по-голяма точност глобалното затопляне. По-точните прогнози са ключови за по-успешното справяне с проблема.

И макар най-драматичните промени да са локални, случващото се в Арктика не се ограничава само до този регион.

"Много от тези съществени промени са най-изразени в Арктика, но засягат и по-ниските ширини, допринасяйки за климатични промени от Бостън до Европа", казва ръководителят на изследването Бен Копец.

Източник: БТА