Температурни рекорди в Гренландия топят ледената покривка необичайно рано
Температурни рекорди в Гренландия топят ледената покривка необичайно рано / Thinkstock/Getty Images

Температурни рекорди бяха регистрирани в Гренландия след като част от ледената покривка започна да се топи необичайно рано, съобщи датският метеорологичен институт.

В изявление на института се казва, че "последните резултати дават нови и солидни доказателства, че тенденцията за по-високи температури в Арктика се запазва". Средната лятна температура от 8,2 градуса в Тасилак, на югоизточния бряг на Гренландия, е най-високата откакто започва измерването през 1895 г. и с 2,3 градуса над средната между 1981 и 2010 г.

Великобритания изпрати най-горещият ден от повече от 100 години

Рекордно високи стойности са отчетени това лято и в южната и североизточната част на страната. Пролетта на 2016 г. беше много мека и също счупи рекорди в 6 от 14-те метеорологични станции.

През април от метеорологичния институт сигнализираха, че топенето на ледовете е достигнало рекордни нива. Близо 12% от ледената покривка започна да омеква почти месец по-рано от предишния регистриран пиков момент.

Ледовете в Гренландия, които са потенциален причинител на повишаване на морското равнище, са намалели два пъти по-бързо между 2003 и 2010 г., колкото е било топенето през целия 20 век, посочват изследователи.

Източник: БГНЕС