Апокалипсис
Апокалипсис / Thinkstock/Getty Images
Учени от Китай и Великобритания установиха, че морските гъби Porifera са преживели апокалипсис - девонското масово измиране, без на практика да настъпи намаляване на разнообразието от видове сред тях, съобщи Лента.

Палеонтолози в югоизточната китайска провинция Чжъцзян изследвали тънък пласт аргилити (съставени от глинени частици седиментни скали) и открили останки - меки тъкани и скелети, от над 100 вида древни морски гъби. По преценка на учените, откритите образци са преживели периода на девонското масово измиране.

via GIPHY

Палеонтолозите са на мнение, че морските гъби са успели да оцелеят поради голямата си приспособимост към понижаването на температурите. Тези организми се чувстват много добре в бедна на кислород водна среда, а освен това девонското масово измиране предизвикало рязко увеличаване на източниците за храна за Porifera.

Девонското масово измиране преди 445 милиона години било съпроводено от 85-процентно намаляване на видовете. Като причина за него се сочат резки климатични промени - глобално застудяване, последвано от внезапно затопляне, които предизвикали изменения в химическия състав на древната хидросфера и атмосфера.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Вижте още:

Стивън Хокинг: За да оцелее, човечеството трябва да намери убежище извън Земята!

12 почти радикални идеи за бъдещето на света

Стивън Хокинг предупреди за наближаването на края на света
БТА