/ Guliver/Getty Images
До силното застудяване в северната част на Атлантическия океан, предвидено в дългосрочен план от компютърни модели за еволюцията на климата, е много вероятно да се стигне през 21-ви век, т.е. по-бързо, отколкото се смяташе досега, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

Вероятността да има бързо застудяване в северната част на Атлантическия океан през 21-ви век е близо 50%, отбелязват авторите на изследването.

Глобално застудяване сложило началото на сегашните екосистеми

Промяната в циркулацията на морските течения, сред които Гълфстрийм, може да доведе до безпрецедентни климатични промени, смятат учени от университета в Бордо, Франция, и университета в Саутхамптън, Англия.

Климатът се променя твърде бързо за много животни и растения

През 2013 г. Междуправителствената експертна група за промените в климата прецени, че подобен феномен може да възникне постепенно в дългосрочен план.
 

Guliver/Getty Images


Редица компютърни модели, анализирани от авторите на изследването, показват, че в Лабрадорско море, разположено между Канада и Гренландия, е възможно средните температури да се понижат с 2-3 градуса Целзий. Това би довело до рязко намаляване на температурите по северноатлантическото крайбрежие.
БТА