/ БГНЕС
Никога не е късно човек да се върне в пътя. С тези думи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към ГЕРБ в декларация от името на движението по повод една година от третия кабинет на Бойко Борисов.

Каква оценка дават българите на министрите от кабинета „Борисов 3“?

Обикновено първата година е показател за изпълнението на политическите програми и обещанията, заяви Карадайъ и допълни, че в случая имаме правителство на обезсмисляне на предизборните обещания. Налице е сбор от празни обещания и чист популизъм, съчетан с език на омразата и противопоставяне, посочи той и припомни, че от първия ден на кабинета от ДПС предупреждава за грешната формула на управление.

"Нито предизборните обещания се случват, нито необходимите реформи, нито подобряването на качеството на живот на българските граждани", обобщи Карадайъ.

Оценката на БСП за кабинета „Борисов 3“ - омраза, агресия и кражби

Според него управляващите не могат да покажат реални резултати и управленска визия, затова използват антидемократични мерки, институционална конфронтация и личностни нападки. "ГЕРБ не променя, а подменя. ГЕРБ въвежда двойните стандарти. ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията, да ги прави част от държавната политика. Тези характеристики се проектират най-силно в коалиционната им политика", посочи той. По думите му никъде не може да има мир и просперитет, ако хората и техните лидери се подвеждат по популисти и националисти. Той призова премиера, ГЕРБ, БСП и всички национално отговорни партии да не се подвежда по популизъм и национализъм.

Екзакта: Четирима са сигурните участници в следващ парламент

Независимо от всичко ДПС, като либерална партия, в нито един момент не забрави своята отговорност за мира и бъдещето на страната и остава гарант за успешното реализиране на приоритетни за държавата и обществото въпроси, посочи Карадайъ. По думите му ДПС активно се включва и в европредседателството. Все още има време не просто организационно технически страната ни да се справи с председателството, а да го направи успешно по същество, смята той.

62% от българите смятат, че Борисов се справя добре във външната политика

Българският етнически модел е този, който в България гарантира мирния преход, това е моделът, който можем да предложим на Балканите, посочи Карадайъ. По думите му без стабилни Балкани няма стабилност и сигурност в Европа, но тази теза изисква и адекватно поведение. Усилията, на която и да е партия, не са достатъчни без обединение на всички системни партии с обща цел - да превърнем региона в сигурна зона, свободна от националисти и популисти, за необратимост на демократичните процеси, за стабилност и сигурност, за икономически растеж, за гарантиране на човешкото достойнство, правата и свободите на европейските граждани, отбеляза Карадайъ.

"Ние няма да пестим усилия за по-добра и просперираща, силна и обединена, мирна Европа. За това призоваваме всички национално отговорни партии и правителството", каза още той.
БТА