Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Шейсет и два процента от българите смятат, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията.
 
30 процента са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Това показват данни от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл".
 
88% от българите одобряват позицията на кабинета по случая „Скрипал“

Това е втората част от резултатите от експресния сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Сондажът е независим от външно финансиране; максималното стандартно отклонение е с 3.5 при 50 процента дялове, отбелязват от агенцията.

Алфа рисърч: ГЕРБ губи от вътрешните скандали, БСП - от антиевропейската си реторика

Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов, посочват от агенцията. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62 процента приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33 процента смятат, че преговорите с него са излишни.

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията, смятат от "Галъп интернешънъл". Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение - 93 процента.