/ БГНЕС
Първите месеци на 2018-а на политическата сцена: Очаквани и неочаквани ефекти
ГЕРБ губи от вътрешните скандали, БСП - от антиевропейската си реторика, коментират от "Алфа рисърч" на базата на данните от проучване, направено между 15 и 24 март сред 1025 души и представително за пълнолетното население на страната.
 
В политическия календар на България януари-март бяха наситени откъм динамика на събития, но и на скандали. Макар и да е трудно в края на тримесечния период да се измери точното влияние на всяко едно от тях върху общественото мнение, регулярното проучване на "Алфа Рисърч" установява поредица от очаквани и неочаквани ефекти.
 
Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията на ЧЕЗ да продава

Един изключително интересен резултат е, че краткосрочното влияние на шумни кампании върху обществените нагласи не съвпада задължително с по-дългосрочното въздействие върху политическото и електорално поведение на избирателите, коментират социолозите.
 
Според тях най-голямото изпитание за кабинета "Борисов 3", сделката за ЧЕЗ, оказва и най-пряк негативен ефект върху неговия имидж. 57% са на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България на пазарджишката фирма "Инерком", а един от уважаваните експерти-министри в кабинета, Теменужка Петкова, губи 10 пункта от своя личен рейтинг.
 
Проучване: Страната ни не извоюва по-силни позиции в ЕС

Същевременно 42% са на мнение, че в политически план този скандал се използва от опонентите на правителството, за да го свалят от власт.
 
Така, макар симпатизантите на ГЕРБ също да са критични към сделката, по отношение на правителството те заемат защитна позиция. В резултат кабинетът запазва доверие от 21%, колкото имаше и през декември. С 4% обаче се увеличават неговите критици (до 43%), като негативните настроения нарастват главно сред столичани и жителите на селата.

Българите - оптимисти за ЕС и песимисти за перспективите пред родината

Европредседателството и външно-политическата активност на кабинета са основният ресурс за една по-широка обществена подкрепа по ключови теми, надхвърляща електоралната база на коалиционните партньори. 37% определят българското председателство на Съвета на ЕС като успешно до този момент, срещу едва 13% - като неуспешно. 50% одобряват приоритета на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани.
 
Румен Радев e най-одобряваният политик

В този контекст премиерът Борисов повишава рейтинга си с 3% спрямо декември. Министрите, пряко ангажирани с европейската политика, са сред най-одобряваните в кабинета - Томислав Дончев, който повишава рейтинга си с нови 5%, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева.
 
Сред външно-политическите фактори, оказали неочаквано силно влияние върху общественото мнение, социолозите отбелязват отзвука от политическите изказвания на руския патриарх Кирил. 67% оценяват неговите думи, че българите не са проявили признателност към Русия като неприемливи и унизителни, 25% ги приемат за приемливи и справедливи.
 
Извън конкретните думи обаче, за първи път се наблюдава по-сериозно проблематизиране от широки обществени слоеве на поведението, което Русия изисква към себе си. След тазгодишния 3 март, 43% са на мнение, че Русия настоява не за просто признателност, каквато мнозинството от хората наистина проявяват, но и страната ни да следва нейния път на развитие. Което, според мнозинството от българите, не съответства на техния избор.
 
В резултат от тези промени, за първи път след Украинската криза и анексирането на Крим, е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%. Дали и в каква посока ще повлияе изострянето на напрежението между Европа и САЩ от една страна, и Русия, от друга, заради отравянето на Скрипал, ще проличи в следващите месеци, посочват от "Алфа рисърч".
 
Румен Радев: Посрещнах патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

Охладняването към Русия, обаче, успоредно с европейската активност на правителството, води до нов ръст на обичайно високата подкрепа за ЕС (от 50% до 58%), но също така и до известен ръст в одобрението на Северноатлантическия алианс (от 38% до 44%).
 
Въпреки наситения с противоречия между институциите период и разминаващите се с правителството позиции по редица проблеми, президентът Румен Радев остава незасегнат от горещите текущи скандали. С 59% одобрение и 10% неодобрение той постига най-висок рейтинг от началото на своя мандат.
 
Все по-малко хора искат да стават политици, адвокати и митничари

Един от най-интересните резултати от проучването е как тази плеяда от различни и дори разнопосочни събития влияе на електоралната партийна подкрепа, отбелязват от "Алфа рисърч". След скандалите около ЧЕЗ, кампанията срещу приемането на Истанбулската конвенция, атаките срещу посредническата роля на България на европейската сцена, БСП отбелязва свои символни победи и скъсява дистанцията с ГЕРБ до 2,5%.
 
Антиевропейската като цяло реторика на БСП обаче я поставя в своеобразен капан по отношение на първите избори, на които ще бъде тествано нейното влияние - европейските през 2019 г.
 
Успявайки да ерозира образа на Европа сред своите избиратели, тя ги демотивира от участие в тях до степен, че при проективен въпрос за вот на евроизборите, дистанцията между нея и ГЕРБ нараства на 7%. А това позволява да се изведе и един по-общ стратегически проблем пред партиите - дали битките за общественото мнение, които водят, могат да ги доведат до реални електорални победи, коментират социолозите.