/ БГНЕС
Има ли основание патриарх Кирил да си тръгне огорчен от България?
96496
Има ли основание патриарх Кирил да си тръгне огорчен от България?
  • Има ли основание патриарх Кирил да си тръгне огорчен от България?
В Руско-турската война, която води до освобождението на България, участват поданици на Руската империя от различен етнически произход, но като част от руската армия - финландци, поляци, украинци, естонци, татари и други. Това разказа пред Дарик историкът акад. Константин Косев във връзка с изказаното от руския патриарх Кирил огорчение, че в официалното говорене у нас приносът на Русия за освобождаването на България се приравнява към този на Финландия, Литва и Полша.
 
Според акад. Косев войниците от руската армия не са били групирани по полкове, а са участвали индивидуално - като поданици на руския цар.
 
Патриарх Кирил разочарован от официалната реторика за Освобождението

Минути преди да си тръгне от България, след като взе участие в тържествата по случай 140-ата годишнина от Освобождението на страната ни, руският патриарх Кирил обясни пред журналисти, че е огорчен от това, че в официалните изказвания на българските държавници наравно с Русия е поставена ролята на Полша, Литва и Финландия във войната.
 
Патриархът се поинтересувал откъде идва тази странна история и разбрал, че гвардията на финландския полк е участвала във войната.
 
Борисов: Почитаме паметта на всички воини, загинали за свободата на България

"Но това е бил полк на руската гвардия, разквартируван във Финландия. По същия начин полкове на руската армия са разквартирувани в Полша. И в историята на Полша, и в историята на Финландия няма страници, свързани с Освобождението на България. Докато историята за Освобождението на България е написана с кървави букви в историята на Русия. Затова много бих искал тази история от София да изчезне и да не се използва повече от политиците в България. Никаква политическа коректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация", коментира духовникът.
 
Коректната формулировка за участието и приноса в Освобождението на България включва различни етноси, но не и държави, които към онзи момент не съществуват, обясни историкът акад. Константин Косев.
 
Хиляди се преклониха пред паметта на героите на връх Шипка (ВИДЕО)

"Би трябвало да се каже, че в руската армия в Руско-Турската война участват много поданици на царя, главно от руски произход,  но и много други - може би повече от 10 други народности. Участват и финландци, и поляци, и украинци, и естонци, кавказци, татари и пр. Те са в руската армия, не са групирани по полкове, а са с индивидуално участие, като поданици на царя", обясни историкът.  
 
Радев: Българският и руският народ са дълбоко свързани

Върху това, че Русия освобождава България, акцентира руският патриарх и по време на срещата си с българския президент Румен Радев, стана ясно от видео, разпространено от Руската православна църква днес. Патриарх Кирил споделя, че му е било трудно да слуша за приноса на други държави и подчертава двойственото си впечатление от тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението.