/ БГНЕС
Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия. Това каза пред журналисти Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище "София". Той си тръгва от страната ни след тридневно посещение, посветено на честванията за 140 години от Руско-турската война.

Борисов: Почитаме паметта на всички воини, загинали за свободата на България
 
Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия, обясни руският патриарх. Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България, каза патриарх Кирил.
 
Той заяви, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България. По думите му никаква политическа коректност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация.

Хиляди се преклониха пред паметта на героите на връх Шипка (ВИДЕО)
 
Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове, каза руският патриарх. Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия патриарх, сподели главата на Руската православна църква.
 
"Не е възможно да го преживееш без сълзи този народен възторг, който отразява истинското отношение на българите към Русия, към Руската църква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България", коментира патриарх Кирил.
 
Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи, изрази увереност патриархът на Русия.

Радев: Българският и руският народ са дълбоко свързани

Попитан за коментар за срещата му с българския президент Румен Радев, патриарх Кирил отговори: "Добро впечатление ми направи президентът, много е интелигентен, православен, човек, който обича родината си". Струва ми се, че е отворен за диалог с Русия, каза руският патриарх.