Хиляди българи изкачиха Шипка на 3 март
96479
Хиляди българи изкачиха Шипка на 3 март
  • Хиляди българи изкачиха Шипка на 3 март
Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди български мъже ни завещаха, и който ние не бива да пилеем. С това послание се обърна към хилядите българи, допуснати в подстъпите към паметника на Шипка, президентът Румен Радев. Той бе посрещнат с одобрителни възгласи и ръкопляскания от множеството и викове "Спасител"  и "България ти вярва".
 
Радев: Шипка е капитал от исторически достойнства (ВИДЕО)

В словото си той каза, че "скелето на българската свобода, на българската и руска бойна слава е изградено от костите на загиналите българи и руси".
 

БГНЕС


От върха българският държавен глава се обърна към сънародниците си, "млади и стари", като ги нарече "опълченци на историческата правда, недопуснали тя да бъде поругана и низвергната".
 
Президентът Радев благодари поименно на двамата патриарси Негово Светейшество Неофит - патриарх на България и митрополит Софийски и на Негово Светейшество Кирил - патриарх на Москва и на цяла Русия за съслужението, "за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, който възвисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата".
 
Борисов: Почитаме паметта на всички воини, загинали за свободата на България

С благословия към българския народ и кратко приветствие се обърна и руският патриарх Кирил, който призова двата народа да опазят неразрушени православните традиции и съхранят християнските ценности.
 

БГНЕС


"Защитниците на Шипка показаха безпримерна храброст и със собствената си кръв освободиха българския народ от вековния гнет. Техните образи не изчезват от народната памет", подчерта патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.
 
Под Паметника на свободата патриарсите Кирил и Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на падналите за свободата на България с участието на Московски синодален хор.
 
Най-дългото българско знаме участва в честването на 3 март в Плевен (СНИМКИ)

Тази година юбилейните чествания по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство са под домакинството на Община Казанлък. "За първи път човечеството от този връх поздравява непокорна България", каза в словото си кметът Галина Стоянова.
 

БГНЕС


Облечена като Райна Княгиня, ученичката от Хасково Калина Пейчева, лауреатка на националния конкурс, посветен на 3 март "С обич към България" буквално взриви атмосферата под паметника с изпълнението си на Вазовото стихотворение "Опълченците на Шипка".
 
След официалната церемония в криптата на паметника и пред него бяха поднесени венци и цветя от различни институции. При обявяването на имената на председателя на българския парламент Цвета Караянчева и на венеца от премиера Бойко Борисов, част от множеството реагира с неодобрителни възгласи.
 

БГНЕС


Преди тържествената церемония на Паметник на свободата, в храм-паметник "Рождество Христово" в Шипка бе отслужена благодарствена молитва за загиналите за българската свобода.
 
Гордостта на България: 12 емблематични места (СНИМКИ)

Заради изключителните мерки за сигурност и недопускането на всички желаещи да присъстват на тържествената церемония под Паметника на свободата, на паркинга под върха за първи път хилядите, тръгнали за почит и поклон към героите на Шипка, имаха възможност да наблюдават тържествата на огромни видеостени.
 
В късните следобедни часове движението през прохода бе възстановено.