Трябва да помним нашата история, защото другите не забравят тяхната, призова Румен Радев
Нашата българска, историческа енергия не е в носталгията по отминало величие, а в осъзнаването на стойността на свободата, в нашия дълг към мъчениците, които платиха цената й, в светлия идеал за чистата и свята република. Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово на площад "Народно събрание" по повод на Националния празник на България.

Хиляди българи изкачиха Шипка на 3 март (ВИДЕО)
 

БГНЕС


Президентът отбеляза, че на днешния ден преди 140 години се е сбъднала мечтата на всички българи да живеят в една свободна държава. "Този блян живя само няколко месеца, погреба го Берлинският конгрес", допълни той.
 
"Споменът за пролетта на 1878 г. ще остане непреходното българско вдъхновение", заяви oще в словото си президентът Радев. И допълни, че това е споменът за дързостта на младите хъшове, селяни и даскали, които след многогодишни борби през април 1876 г. с цената на живота си са върнали българския въпрос в европейския дневен ред.
 

БГНЕС


Президентът отбеляза, че няма да бъде забравен споменът за "братския устрем на руското общество, който доказа, че православните българи не са сами", както и словата в манифеста на император Александър II, който обявява война на Османската империя.
 
Радев: Шипка е капитал от исторически достойнства (ВИДЕО)
 

БГНЕС

БГНЕС


"По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха много воини от много народи - руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои", каза президентът Радев.
 
Държавният глава заяви още, че 140 години по-късно, ние трябва да помним нашата история, защото другите не забравят тяхната.
 

БГНЕС

БГНЕС


На тържествената заря-проверка по повод на Националния празник присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова, Българският патриарх Неофит и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, дипломати, народни представители.
 

БГНЕС

БТА