Гинка Върбакова
Гинка Върбакова / БГНЕС
Това твърди Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на ЧЕЗ
Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията на ЧЕЗ да продава
96510
Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията на ЧЕЗ да продава
  • Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията на ЧЕЗ да продава
На българското правителство е предлагано, но е отказало да влезе в сделката за ЧЕЗ. Това казва в интервю за чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на ЧЕЗ. Сега той преговаря с Гинка Върбакова, която от вчера е в Прага. И още един детайл от чешката преса - в договора за продажба е записано, че купувачът трябва да сътрудничи по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове.
 
Още в края на 2016 г. българското правителство е знаело за намеренията на ЧЕЗ за продажба на дружеството, разказва Томаш Плескач.
 
„Инерком” разполага с девет месеца да плати сделката с ЧЕЗ

На въпроса дали българското правителство е поискало да встъпи в сделката, той казва: "Напротив, ние им предлагахме това, но българското правителство многократно го отхвърли. И накрая останаха двама кандидати, единият от които получи ексклузивитет и се съгласи да подпише договор с нас. Името на този кандидат - "Инерком", е известно в България поне от септември миналата година. Всички знаеха кой е "Инерком", твърди още Плескач. Той обяснява, че едва при финализирането на договора "някой в България сякаш се уплаши".
 
Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

Представителят на ЧЕЗ връща лентата назад и припомня, че предишното правителство на Бойко Борисов падна заради сметките за ток през февруари. И обяснява, че са се опитали да намерят общ език с правителството ни, но не успели. "Затова информирахме правителството през 2015 г., че обмисляме международния арбитраж. След това има шестмесечен период, който правилата дават на страните да се споразумеят за приятелско решение на спора. Няколко пъти попитахме българската държава дали иска да си говорят с нас, винаги отговорът бе не. И така започнахме арбитража - през юни 2016-а", разказва още Плескач.
 
Междувременно "Хосподарске новини" съобщи, че в договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ има клауза, според която купувачът ще трябва да сътрудничи по делото срещу България. Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне близо 600 млн. евро.
 
Борисов иска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство за сделката с ЧЕЗ

Според "Хосподарске новини" в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант - да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд.
 
Ако обаче не се стигне до този вариант, "Инерком" разполага с девет месеца, за да плати сделката за ЧЕЗ след финализирането й. В противен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция от 5 млн. евро.

Прочетете тук интервю с журналиста от „Хосподарске новин“ Петр Лукач