/ БГНЕС, архив
Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по повод скандала около сделката за ЧЕЗ и последното решение държавата да се намеси в нея.
 
Той уточни, че до решението държавата да се намеси правителството е стигнало, за да успокои потребителите на ЧЕЗ в България след истерията, която е създала опозицията около сделката.

Петкова: Държавата е на мястото си и хората не бива да се притесняват

„Истерията, която се налага от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията, разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите“, коментира пред бТВ Горанов.
 
Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ

Финансовият министър обясни, че собственикът на „Инерком” Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси. Чешката ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже, напомни Горанов.
 
Какво стои зад атаките срещу купувача на ЧЕЗ Инерком България?

На въпроса какво следва оттук нататък той отговори: „Ако се стигне до положително решение на чешката компания ние може директно да влезем купувайки компанията „Инерком” или част от нея, или да проведем други преговори“.

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

За цената той обясни, че тя ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори.

Владислав Горанов напомни, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и в тази връзка преговорите между компанията и българската държава ще са трудни.