/ БГНЕС
Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ. По думите му електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа.

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

"В периода 2002-2004 г. се взима решение електроразпределителните дружества да бъдат приватизирани и тогава държавата получава 1,6 млрд. лева. Тогава БСП не са взели никаква реакция, с която да осуетят евентуалното приватизиране", обясни Цветанов.

Какво стои зад атаките срещу купувача на ЧЕЗ Инерком България?

"67% се приватизират, 33% странно остават за държавата. Това, което трябва да се уточни - с 33% губиш абсолютно всякакъв оперативен контрол върху управлението на едно такова дружество. С 34% вече имаш блокираща квота", поясни той.

"Това, което беше казано като неистина е, че годишно дивидентът, който е получавала държавата е някъде около 50 милиона. Това е пълна лъжа. За всичките години след приватизационния договор парите, които са преведени еднократно 2010 или 2011 г. са 41 млн. лева. Това са всичките тези пари, които са преведени като дивидент на държавата в рамките на тези 8 години, когато е експлоатирано това дружество и вече е приватизирано. През 2005 г. с решение на МС се взима решение, с което да не се събира дивидента от 2004-2005 г. и да не се прехвърля на държавата", коментира още Цветанов.

Дончев: Държавата няма механизъм, с който да спре сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

По думите му електроразпределителните дружества също така нямат никакво отношение към калкулиране на цената на тока и това отново е заблуда и внушение и манипулиране на обществото.