/ БГНЕС
Петкова: Купувачът се надява разговорите с ЧЕЗ да бъдат финализирани до края на седмицата
96492
Петкова: Купувачът се надява разговорите с ЧЕЗ да бъдат финализирани до края на седмицата
  • Петкова: Купувачът се надява разговорите с ЧЕЗ да бъдат финализирани до края на седмицата
Все още не е ясно кога и дали, с какви проценти и срещу каква сума държавата ще влезе в управлението на активите на ЧЕЗ в България. Това стана ясно от министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.  
 
„Все още е рано да коментираме подробностите“, каза на влизане в Народното събрание Петкова. Тя участва в дискусия за промените в закона за енергетиката, но не в посока държавно участие в електроразпределителните компании, а на тема либерализация на пазара на електроенергия.
 
Владислав Горанов не смята за нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ

Междувременно председателят на ресорната комисия в парламента Делян Добрев не каза докога самата Теменужка Петкова ще бъде начело на министерството на енергетиката.

Петкова обясни, че компанията купувач на българските активи на ЧЕЗ публично е оповестила как в средата на тази седмица ще започнат разговори с продавача. „Те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани“, подчерта в кулоарите на парламента Петкова.
 
Тя обаче не обясни как и кога, както и колко ще струва на държавата да влезе в управлението на електроразпределителното дружество.

Петкова: Държавата е на мястото си и хората не бива да се притесняват

"Знаете, че госпожа Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката все още не е финализирана. Всичко е в ръцете на купувача. От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в тази сделка, така че тя да има контролно участие на практика, но оттук нататък всичко зависи от самия продавач. Така че много е рано да се говори за този процес. Мисля, че когато има информация, вие ще сте първите, които ще разберете. Това, което аз знам и компанията публично оповести, е, че в средата на тази седмица ще започнат тези разговори и се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани. В момента, в който има информация, предполагам, че самата компания първа ще информира", каза Петкова.

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

Междувременно не е ясно и докога Теменужка Петкова ще бъде начало на енергийното министерство. Председателят на ресорната комисия в парламента Делян Добрев не каза обмисля ли се и с кого смяната на Петкова. "Не знам нищо. Бих ви казал, но не знам", каза Добрев пред журналисти.

Теменужка Петкова остава на поста си поне още седмица

Теменужка Петкова подаде оставка в края на миналия месец, след като стана ясно, че има 20-годишно приятелство със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова.

Преговорите между „Инерком България” и „ЧЕЗ груп” относно възможността българската държава да купи дялове в „ЧЕЗ България” започват. Гинка Върбакова вече пристигна в Прага, потвърди пред NOVA бизнес дамата. Веднага след приключването на преговорите ще стане ясно какви решения са взети.