/ Thinkstockphotos
Проучване: Страната ни не извоюва по-силни позиции в ЕС
95257
Проучване: Страната ни не извоюва по-силни позиции в ЕС
  • Проучване: Страната ни не извоюва по-силни позиции в ЕС
Едва една трета от българите смятат, че държавата ни си е извоювала по-силни позиции след приемането ни в Европейския съюз и гласът й се чува по-отчетливо. За разлика от нас, 57% от румънците посочват, че гласът на страната им се чува по-силно.

Българите са по-скоро оптимисти за европредседателството

Това показват проучвания на „Алфа Рисърч“ върху отношението към Съюза десет години след приемането ни. Подкрепата за влизането на България в Шенген е устойчиво висока – 53%, докато приобщаването към еврозоната среща притеснения и поляризирани оценки. И румънците, и българите имат по-скоро положително отношение към еврочленството и смятат, че то е най-оптимистичната перспектива за развитие.

Взимаме 4 пъти по-малко от средната заплата в ЕС

Положителното отношение към Съюза се задържа на нива около 50% за България през всичките 10 години след приемането ни. 16 на сто е неодобрението, а 34% неутралните оценки. По-различна е равносметката в личен план, посочи Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“.

„Около 19 на сто от българските граждани смятат, че в персонален план са спечелили от присъединяването на страната към ЕС. 15 на сто са тези, които отчетливо смятат, че са загубили от това“, обясни тя.

Борисов: Няма по-добро място от ЕС

По думите на Геновева Петрова 65% от анкетираните посочват, че членството на България в ЕС не е довело до съществени промени в личен план. Началото на еврочленството и в страната ни, и в Румъния е натоварено с високи очаквания. През първите години социологическите проучвания регистрират разочарование и притеснение от въвеждането на несправедливи ограничения.

През 2008 г. една трета от българите са посочвали някакво предимство в еврочленството, докато в момента две трети виждат преимущества в членството ни в евросъюза.

Българите - оптимисти за ЕС и песимисти за перспективите пред родината

„Почти три пъти нараства делът на хората, които смятат, че имаме по-добра възможност за по-чести пътувания в Европа. Почти три пъти нараства и делът на хората, които казват, че техни близки са успели да си намерят работа в ЕС. Два пъти нараства делът на хората, които смятат, че техните деца могат да се възползват от възможностите за образование“, каза още Геновева Петрова.

За какво сме им всъщност на европейците?

Подкрепата за влизането на България в Шенген е устойчиво висока - 53%, докато приобщаването към еврозоната среща притеснения и поляризирани оценки. 61 процента от българите смятат, че икономическият растеж и създаването на работни места трябва да са приоритети за развитието на ЕС.