/ БГНЕС, архив
В последното десетилетие спада интересът към професиите адвокат, митничар и политик. Това сочат резултатите от проучване на Алфа рисърч, проведено през юни.

Вижте кои са най-дефицитните професии у нас и защо

Програмист и лекар остават най-предпочитаните професии. Отношението към тях обаче се променя: докато компютърните специалности бележат ръст с 8% от 2008 г. досега, то привлекателността на лекарската професия намалява от 27 на 25%.

Отчитат по-малко безработни, вижте кои са най-търсените професии

Едва 13% от българите са преминали някакви курсове за обучение или повишаване на квалификацията през последните две години, показват още резултатите от изследването. Най-често те се посещават от по-образовани хора с по-високи доходи, а най-рядко от хора с ниско образование. Относително най-популярни са курсовете за преквалификация, следвани от шофьорските курсове. Много по-различна е ситуацията в скандинавските държави, където над 30 на сто са участвали в подобни курсове.

Най-стресиращите професии

57% от българите биха посъветвали децата си да потърсят възможности в България, докато 41% биха ги насърчили да работят в чужбина, сочат още резултатите от проучването.