/ Thinkstock/Getty Images
Тираджия, електротехник, стругар и акушерка са сред 16-те най-дефицитни професии у нас - това показва класация на Асоциацията на индустриалния капитал в България, подготвена по европейски проект. Той има за цел да изработи пилотен модел за преодоляване на разликата между търсенето и предлагането на работна сила на българския пазар на труда. Проектът обхваща секторите машиностроене, електротехника, здравеопазване и транспорт, в които не достигат около 30 хиляди работници. Това са сектори, които показват устойчив растеж, но той се задържа от липсата на кадри, обясниха от бизнеса.
 
Над 17 хиляди души се търсят в секторите машиностроене и електротехника, които формират голяма част от износа на страната, а износът от тях е нараснал 13 пъти от 2000 година досега. Проектът на работодателската организация трябва да покаже доколко професиите в тези сектори са привлекателни и как да бъдат мотивирани младите хора да работят точно това. Нагласите на обществото също спират хората в избора на професия, обясни проф. Емилия Ченгелова, която ръководи социологическата работа по проекта.
 
"Доста от професиите искат човек цял ден да е прав. Представете си заварчик в една сгъната поза, хвърчат нагорещени стружки. Или пък стругар. Когато идват по разни програми на Агенция по заетостта и си изкарват 6 месеца някакъв стаж, чакат стажа и си заминават. Според тях не е престижно да си стругар", посочи Ченгелова.
 
Основният демотивиращ фактор в транспорта не е заплащането, а липсата на редовни почивки и лошите условия на труд. Към момента у нас не достигат 1600 шофьори. Специално шофьорите на тирове често правят нарушения, защото не карат по двама.
 
"Например маршрутът София-Букурещ, ако е двусменен екипаж, ще се мине за 9 часа, а един човек трябва да го пропътува за 16 часа. Понеже има нормативи, на 45 минути трябва да почиват 10. Те не го правят. В нарушение са, дават се рушвети, като ги спре полиция", допълни специалистът.
 
Проектът ще покаже по колко длъжности има във всеки от четирите сектора и каква професия е нужна за заемане на дадена длъжност. Ще бъде изработена и карта на професиите, от която ще се вижда в кои средни и висши училища се подготвят съответните кадри. В 32 предприятия ще бъдат направени интервюта с работници, за да се определят факторите, които правят професията привлекателна. Партньори по проекта са социалното министерство и двата национални синдиката.