Министерски съвет
Министерски съвет / БГНЕС
Министрите от третото правителство на Бойко Борисов приключват първата година от мандата със средна оценка от българските избиратели 3.71 по шестобалната система. Това показват данните на „Галъп интернешънъл“ от независим телефонен сондаж, проведен между 13 и 17 април сред 1000 пълнолетни българи.
 
Най-висока средна оценка получава вицепремиерът Томислав Дончев, което явно е признание за експертния му образ и балансиран политически подход. Неговият резултат е добър не само сред поддръжниците на ГЕРБ но и сред по-широка политическа база в дясно-център, коментират социолозите.
 
Борисов: Корупцията е бич, трябва да се смазва на всички нива

Още няколко министри са оценени над средното, сред които са и двамата вицепремиери от Обединени патриоти и четирима “стари” министри от предишни кабинети на Борисов, показва анализът.
 
Галъп: Нивото на критичност към властта у нас остава високо

Ето оценките им в низходящ ред: Лиляна Павлова - 4.12 , Владислав Горанов - 4.02, Красимир Каракачанов - 3.94, Валери Симеонов - 3.85, Теменужка Петкова - 3.78, Николина Ангелкова - 3.74, Николай Нанков – 3,73.
 
За отбелязване е добрата оценка за Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които не само за пръв път са във властта, но и представляват сравнително малка политическа сила, отчитат от "Галъп". По-голямата част от министрите пък получават под средната за кабинета оценка.

62% от българите смятат, че Борисов се справя добре във външната политика

 
Алфа рисърч: ГЕРБ губи от вътрешните скандали, БСП - от антиевропейската си реторика

Като основни фигури в един кабинет финансовият министър и вицепремиери са с добри позиции, най-ниски са оценките в най-невралгичните ресори, а ресорите, свързани с европейските фондове и председателство, са в челото.
 
Екзакта: Четирима са сигурните участници в следващ парламент

В годините министър-председателят Борисов запазва най-висок рейтинг на доверие в сравнение с всички министри и по този начин в известен смисъл “дърпа” всички напред, посочват от "Галъп".

Министерски съвет
БГНЕС