Премиерът Бойко Борисов заяви, че се гордее с това, че управляващите са намалили външния дълг с 2,3 млрд. лева и страната ни е в топ три на Европа по най-нисък външен дълг.

Сред отличниците сме по нисък външен дълг в Европа, отчете Борисов

"Срам ме е, че не можахме да представим Конвенция за защита на жените и децата от домашно насилие (т. нар. Истанбулска конвенция- бел. ред.) по начин, по който да убедим обществото, че неслучайно огромната част от Европа приеха тази конвенция. Успяхме да направим така, че да се възползват различни и политически сили, и да вкарат темата в посока, която не е духът на конвенцията. Подценихме може би ситуацията, че трябваше по-добре и по-ясно да се обяснява всичко. Но пък след като се надигна такова обществено недоволство - аз никога не съм бил инат - и затова я оттеглихме, за да може в по-спокойна обстановка да се спори”, каза министър-председателят в ексклузивно интервю за NOVA по повод една година от управлението на кабинета „Борисов 3”.

През март: Правителството оттегли Истанбулската конвенция
 
Галъп: Нивото на критичност към властта у нас остава високо

Той бе категоричен, че "корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива трябва да се смазва”.


Съдът остави в ареста Десислава Иванчева (СНИМКИ)

По повод зрелищния арест на кметицата на столичния район „Младост” Десислава Иванчева Борисов каза: "Надявам се това да е обеца на ухото за всички, че когато се провеждат подобни операции, хората не обичат да има голяма показност". Той призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията. По повод искането на председателя на комисията Пламен Георгиев за допълнителни правомощия за новия орган, а именно да задържа, премиерът каза: "Аз мисля, че проблем със задържането няма".

Президентът Радев: Корупцията в България вече се вижда и отвъд океана

Запитан за словесните "престрелки" с президента Румен Радев, Борисов каза: "Престрелките са от него към нас. Мисля, че носят само вреда. Навремето дядо ми казваше, че ако два коня теглят каруцата, винаги е по-добре отколкото един. Но така е преценил, така са преценили неговите хора, така действат. За мен президентът винаги е обединител на нацията. Не виждам нищо, което да обединява. Той говори това, което и БСП и ДПС, които като партии го избраха, което и те говорят".
 

Радев: Крайно време е да включим прожекторите!

Борисов напомни, че след реч на президента, в която държавният глава засегна темата за обществените поръчки, е разпоредил на „министрите всеки ден да искат срещи с него”. "Министрите са принципали, те провеждат обществените поръчки и носят наказателна отговорност за това, което правят. Неслучайно сега бившият шеф на АПИ е подсъдим. Така че ако има някакви данни и сигнали, да ги дава в прокуратурата и всеки ще си замине по реда и ще бъде осъден. Иначе да излезеш и да говориш така....", каза Борисов.


Борисов праща министри да обясняват на Радев за обществените поръчки

Проблем с корупцията има и затова е създаден новият антикорупционен орган, подчерта Борисов. "Досега всички се оправдаваха, че имало КОНПИ, БОП, прокурори, БОРКОР, Сметна палата, какво ли не. Затова ги обединихме и, дай боже, да заработи добре. Най-важното е превенцията, в смисъл всеки, който има управленски функции на държавно и местно ниво, пък дори и фирмите, бизнесът да имат страх, че машината ще ги застигне в един момент и ще ги вкара в затвора", каза Борисов.

Премиерът каза, че се надява антикорупционният орган да не се превърне в "бухалка" и декларира, че по време на управление на ГЕРБ това не е ставало.
nova.bg