/ Пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов постави две задачи на министрите в началото на днешното заседание - да проверят дали служителите от ресорните им министерства и агенции имат неплатени глоби към КАТ и всеки министър да поиска среща с президента Румен Радев, за да му представи информация за провеждащи се обществени поръчки, а при данни за злоупотреби да се подаде сигнал в прокуратурата.

Цветанов: Най-хубаво е да си президент в България

МС 18 април
Пресцентър, Министерски съвет

С уточнението, че не желае да влиза във войните на Румен Радев, премиерът Борисов разпореди на министрите, в чиито ведомства се провеждат обществени поръчки, да поискат лична среща с държавния глава и да му представят нужната информация. Като продължение на това разпореждане четирима от министрите обясниха пред медиите какво ще представят и дискутират по време на срещите си с държавния глава.
 
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева постави като акцент изясняване на начина на координация между изпълнителната и президентската власт при ситуации, свързани с външната политика. Тя отхвърли критиката от страна на Румен Радев, че позицията ни за въздушните удари в Сирия не е била съгласувана с него.
 
Министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че ще поиска позицията на президента дали е за или против санирането и ще му покаже таблица с цените за километър магистрала у нас и в съседни държави. Нанков влезе в стилистиката на президента Радев за светлината и тъмнината, като посочи, че правителството е от светлата страна.
 
В подобен стил министърът на образованието Красимир Вълчев припомни, че с президента Радев споделят една и съща светлина в обща сграда.
 
Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща да изкара на светло информация за повишения инвестиционен интерес към Северозападна България.

МС 18 април
Пресцентър, Министерски съвет


Във връзка с второто разпореждане на премиера да бъдат проверени всички служители на министерства, агенции и областни управи относно платени или неплатени глоби към КАТ, вицепремиерът Захариева поясни, че това ще засегне служителите, които карат служебни автомобили и че премиерът Борисов също така е призовал министрите да си плащат местните данъци.

Родители на деца с увреждания: За поредна година премиерът отказва диалог с нас

Борисов сподели с министрите, че се е натъжил тази сутрин, след като гледал репортаж за майка на дете с увреждане, разкарвана напред-назад от администрацията, и поиска проверка на случая.