/ БГНЕС
Съдът остави в ареста Десислава Иванчева
97120
Съдът остави в ареста Десислава Иванчева
  • Съдът остави в ареста Десислава Иванчева
Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста кмета на „МладостДесислава Иванчева и двамата ѝ помагачи, обвинени в искане и вземане на подкуп в особено големи размери. Непосредствено преди мярката прокуратурата внесе нови 10 тома с доказателства, придобити чрез специални разузнавателни средства. Според прокурорите по делото от тях ставало ясно, че Иванчева звъняла на служител в общината минути, след като получила подкупа, за да задвижи бавената до този момент преписка на строителния предприемач Александър Ваклин. Имало доказателства и за разговори, в които тримата обвиняеми си говорят, че поставили Ваклин „на колене”. Самата Иванчева пък заяви, че се срещала два пъти с Ваклин, но дори не се сещала „кой е този образ”.
 
Десислава Иванчева два пъти се срещала с Ваклин

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, заместникът ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров бяха задържани на 17 април. Според обвинението Иванчева поискала от строителния предприемач Александър Ваклин 500 хил. евро подкуп, за да придвижи вече издадено му разрешение за строеж от главния архитект.
 
При показния ѝ 5-часов арест на централен столичен булевард в колата ѝ бяха открити 56 хил. евро, които били първата вноска. Други 14 хил. бяха открити в Дюлгеров, който се явявал посредник на подкупа.

Десислава Иванчева
БГНЕС

 Владимир Клисуров временно ще изпълнява длъжността кмет на Младост

По първоначална информация на шефа на Спецпрокуратурата Иван Гешев доказателствата срещу Иванчева били „мечтата на всеки прокурор”, а ръцете ѝ „светнали като коледна елха” от белязаните пари. Преди седмица в съда се разбра, че Иванчева всъщност има само леки следи по едната ръка и лицето, които според адвоката й са оставени от полицай, опитал да ѝ запуши устата. Следи имало и в колата, но не и по волана.
 
От защитата междувременно се усъмниха, че 70-те хиляди евро, осигурени от Ваклин, вече са му върнати, което е компрометирало основното доказателство по делото. Прокурорите впоследствие отрекоха.
 
Непосредствено преди днешното заседание прокуратурата внесе нови 13 тома с доказателства, 10 от които придобити чрез СРС-та. Според прокурорите от тях ставало ясно, че минути, след като взела подкупа, Иванчева звъняла на служител в общината и наредила бавената преписка на Ваклин да бъде задвижена.

Десислава Иванчева
БГНЕС

Прецизирани са обвиненията срещу Иванчева и Дюлгеров
 
Според прокурора Илиян Рангелов имало и записан разговор, в който тримата обвиняеми коментирали, че са поставили Ваклин „на колене”. Не стана ясно обаче кой всъщност е произнесъл репликата:
 
Текстът е ясен. Преписката е задържана над година, така че са ясни неговите търговски отношения и търговската му практика, която е поставена на колене. Той е в невъзможност да извърши търговската дейност, за която е инвестирал“.
 
Според адвоката на Иванчева - Марин Марковски, в записите нямало такава реплика. Преди днешното заседание пък Иванчева потвърди, че се срещала с Ваклин два пъти – единият път в общината, вторият път – някога в началото на мандата й. Иванчева обаче не се сещала „кой е този образ”, а с Биляна Петрова отрекоха да са го срещали другаде:
 
Последният ден, когато дойде в общината и каза, че ще направи детска площадка и първият път, когато е бил някога си, още в началото. През друго време нито сме се чували, нито сме се виждали. Какво да сме му отказвали ние? Няма условия поставяни“, казаха те.

Десислава Иванчева
БГНЕС

Цацаров: Депутатите да променят закона, ако не одобряват действията при ареста на Иванчева
 
Според прокуратурата други доказателства сочели, че Иванчева посещавала общината в извънработно време и изземала други преписки, които впоследствие бавела.
 
Според нея и Петрова бавене имало, но причината била, че се правели проверки:
 
Ние не сме пощенска кутия и всичко разследваме. Знаете, че благодарение на това, че не сме пощенска кутия, ние сме разкрили много от нещата. Имаше заповед никой архитект да не започва работа в район „Младост“ за главен архитект. Здравко Здравков е пропуснал и ние получаваме заповед за обявяване, която е незаконосъобразна и затова сме ги гледали бавно и при липсата на хора някои неща са се забавили. Тази преписка не е била нищо по-различно от останалите“, посочипа двете.

Десислава Иванчева
БГНЕС

Борисов за ареста на Иванчева: Съветвам колегите друг път да са по-експедитивни
 
Междувременно се потвърди информацията, че е имало и четвърти задържан Стефан Дичев. Той обаче е освободен без обвинения, заяви Илиян Рангелов:
 
„Няма обвинения към лицето, явно няма доказателства. Стефан Дичев. Фигурира. Но едно е да фигурира едно лице в СРС-та, друго е да има данни, а още повече да има доказателства. Няма доказателства, затова и лицето не е обвинено“.
 
Днешното решение на съда е окончателно.

Ако бъдат признати за виновни всеки от тримата може да получи между 10 и 30 години затвор.

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“ (СНИМКИ/ВИДЕО)