/ БГНЕС
Димитър Марковски - адвокат Десислава Иванчева
97091
Димитър Марковски - адвокат Десислава Иванчева
Марияна Тодорова - адвокат Петко Дюлгеров
Ирен Савова - адвокат Биляна Петрова
  • Димитър Марковски - адвокат Десислава Иванчева
  • Марияна Тодорова - адвокат Петко Дюлгеров
  • Ирен Савова - адвокат Биляна Петрова
Прокуратурата прецизира обвиненията срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Прецизирани са и обвиненията срещу предишния кмет на района Петко Дюлгеров, каза адвокатът му Мариана Тодорова.
 
Петко Дюлгеров, Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова бяха задържани миналата седмица при акция на прокуратурата и КПКОНПИ.

Повдигат нови обвинения на задържаните по случая "Иванчева"?
 
Иван Гешев посочи, че част от защитниците по случая с Иванчева са отказвали да подпишат документи. Обвинението доуточнявало дати, свързани с разследването.

Мариана Тодорова обясни, че са уточнени местата и датите, на които Иванчева се е срещнала с Дюлгеров и е поискала и получила "дар". Адвокатката допълни, че Дюлгеров не се е отказал все още от първоначалните си писмени показания, дадени при задържането му. Дюлгеров е искал да помогне на бизнесмена Александър Ваклин, за да се придвижи преписката му в общината.

Нови доказателства не са предоставени по отношение обвинението на Дюлгеров. Мариана Тодорова каза, че ще възразява пред съда за новото обвинение, защото не е спазен срокът за повдигане на ново обвинение - три дни. Адвокатът каза още, че на Дюлгеров му е било обещано от следователите и оперативните работници, при задържането му, че ако съдейства за разкриване на престъплението, ще бъде освободен и няма да бъде задържан.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават за постоянно в ареста
 
Уточнени са три дати, на които Десислава Иванчева се е срещала с Петко Дюлгеров, каза пред медиите Димитър Марковски - адвокатът, представляващ кмета на "Младост", след като беше извикан в Националното следствие, за да бъдат прецизирани обвиненията й за корупция.

Димитър Марковски каза още: "Прокуратурата е записала в новите обвинения, че първоначално г-жа Иванчева чрез посредници е поискала сумата от 250 000 евро. Впоследствие тази сума се е била увеличила на 500 000 евро. Просто прецизират сумата".

По думите на Марковски това допълнение в обвиненията е неуместно между двете мерки за неотклонение, защото ще поставят съда в затруднено положение, при положение, че първата инстанция е задържала Иванчева при едни обвинения, изведнъж се повдигат втори. "Сега Апелативният съд какво ще преценява - по кое обвинение тя трябва да бъде задържана или евентуално пусната. Преди да бяха бързали да повдигат обвинения на г-жа Иванчева, да бяха направили контролна проверка на показанията на г-н Ваклин", коментира адвокатът.

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Да бъдем призовани днес за нови нарушения е процесуално нарушение, защото от момента на призоваването до сега няма изискуемия тридневен срок, както изисква НПК. Не ни дават възможност да говорим с нашите подзащитни, с които стоим пак през стъкло", каза Ирен Савова - адвокат на Биляна Петрова.

Чуйте в звуковите файлове какво казаха Ирен Савова - адвокат на Биляна Петрова, Марияна Тодорова - адвокат на Петко Дюлгеров и Димитър Марковски - адвокат на Десислава Иванчева.