/ БГНЕС
Специализираният наказателен съд остави в ареста кмета на „Младост” Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Тримата са обвинени съответно за подкуп в особено големи размери и помагачество, а според съда имало опасност да повлияят на разследването или да извършат друго престъпление, ако излязат на свобода.

Десислава Иванчева разкри каква е причината за акцията срещу нея
 

Иванчева мярка
БГНЕС

В хода на днешното заседание обаче много от доказателствата по делото бяха поставени под съмнение, въпреки че шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев вчера ги определи като „мечтата на всеки прокурор”. Оказа се, че ръцете на Иванчева например не са „светели като коледна елха” от белязаните пари, както твърдеше Гешев, а че следи има само по малка част от ръката и носа на Иванчева. Следи са открити също в колата й  - по седалките и сенника, но не и по волана.

Според защитата на обвиняемите пък белязаните пари били върнати още същия ден на собственика им, което компрометирало основното доказателство по делото. Прокурорът Илиян Рангелов обаче отрече твърденията след заседанието.

Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха задържани при зрелищна акция в центъра на София този вторник, като в колата им бяха открити 56 000 евро. Иванчева бе държана на централен столичен булевард, окована в белезници в продължение на пет часа, а след ден получи обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери.
 
Сигналът срещу нея подал строителният предприемач Александър Ваклин, собственик на „ВАКЛИН Груп” ООД. Според обвинението Иванчева поискала подкупа от него, за да ускори издаването на документи, необходими за строеж в квартала. Ваклин осигурил и парите за подкупа. Според твърденията на шефа на Спецпрокуратурата Иван Гешев парите били белязани и при проверка ръцете на Иванчева „светнали като коледна елха”.

Иван Гешев за случая с Десислава Иванчева: Светнаха всички като коледна елха
 

Иванчева мярка
БГНЕС

В съда днес обаче се разбра, че имало само малка следа по едната й ръка, а в колата нямало следи по волана, а по седалките и сенника, коментира адвокатът на Иванчева Марин Марковски.

"Тези, които са приложени, са компрометирани, а с тях и без тях - няма нито едно доказателство за това, че тя на 17 април е искала 500 000 евро. Там има камери, които ще светнат и ще докажат дали сервитьорката се е гримирала правилно сутринта на 17 април. "Светналите ръце като коледна елха" е мечтата на прокуратурата за весела и хубава Нова година. Обаче това няма отношение към фактите по делото. Тя има само в дясната част, но около 1-2 кв. см, което абсолютно изключва тя да е хващала парите. Това е докосване", посочи Марковски.
 
ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОКАЗНИЯ АРЕСТ

Според адвокат Марияна Тодорова, защитник на Петко Дюлгеров, дадените при подкупа 70 хиляди евро били върнати още същия ден на собственика им – Александър Ваклин, което компрометирало основното доказателство по делото. Тодорова се обоснова с протокол от 17 април, приложен по делото: "Има документ, че с протокол свидетелят Деньо Денев, който е член на тази комисия, е върнал парите на свидетеля Ваклин. Протокът е приложен по делото. Документът е публичен. Ако наистина парите са върнати, няма как да се направят дактилоскопни експертизи дали някой е пипал нещо".
 
Според Тодорова в материалите по делото липсвало и разрешение от съда да се ползва вещество за маркиране, което поставяло и това доказателство под въпрос: "При положение, че към настоящия момент няма разрешение от съда и няма доказателство, че е използвано такова вещество за белязване на парите, аз мисля, че по никакъв начин това не може да бъде използвано доказателство".

Говорителят на община „Младост“: Няма фирма и няма подкуп, това е инсценировка срещу кмета
 

Иванчева мярка
БГНЕС

Прокурорът по делото Илиян Рангелов обаче отрече в съда парите да са връщани и обясни, че въпросният протокол от 17 април описвал връчването на белязаните пари на Ваклин преди той да ги даде на Иванчева: "А има и по делото такъв документ, че парите са му предадени за нуждите на разследването след това с протокол за претърсване от 17-и. Те са открити, описани и иззети по делото. Впоследствие от същата дата по-късно, ако не се лъжа, е направен и оглед на иззетите веществени доказателства - пари. Не са върнати, разбира се, по делото са, но те не могат да съпътстват материалите по делото. Парите са, където трябва да се съхраняват".

Захариева обясни за позицията си за ареста на Иванчева
 
Междувременно Марияна Тодорова заяви, че на Петко Дюлгеров му било обещано да излезе от ареста, ако даде определени показания: "Обещали са му, доколкото разбрах и от служебния защитник, който е присъствал на този разпит, че ако даде определени показания, ще бъде освободен. Което, както виждате, не е случило".
 
Спорове се породиха и около ролята на Ваклин в случая. Според доказателства по делото първият протокол, в който Ваклин съобщава за искан му подкуп, датира от 13 април. Протоколът, според който Ваклин предава 70 хил. евро на прокуратурата обаче е с дата 2 април – 11 дни по-рано.

Ще има проверка за превишаване на права заради акцията срещу Иванчева