Правосъдният министър Цецка Цачева
Правосъдният министър Цецка Цачева / БГНЕС, архив
Ще има проверка в прокуратурата за превишаване на права при акцията срещу кмета на "Младост". Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева, цитирани от БТА. "Доколкото знам, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на права заради акцията срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева", каза пред медиите Цачева в коментар за операцията на спецпрокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)

Кметицата на столичния район "Младост" и заместничката й Биляна Петрова бяха задържани във вторник в центъра на София. Преди месеци предприемач подал сигнал, че го изнудват и това довело до ареста на Иванчева и Петрова тази седмица, като в колата, в която пътували, бяха открити хиляди евро белязани пари. Иванчева е обвинена за получаване на подкуп в особено големи размери, а заместничката й и посредникът при "сделката" за рушвета – за помагачи. Арестът на Иванчева, която бе държана с белезници на обществено място в продължение на часове след ареста, предизвика остри реакции.

Марковски за ареста на кмета на „Младост“: Нямат право да я държат така на улицата

От прокуратурата обясниха, че това се наложило във връзка с разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. При акцията, която е съвместна между специализираната прокуратура и комисията за борба с корупцията, са използвани специални разузнавателни средства, а шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев сподели, че има записи, които били „мечта за всеки прокурор“.

След зрелищен арест и часове разпити изведоха кмета на „Младост“ с полиция - ето какво каза

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева каза в коментар по темата по-рано през седмицата, че при ареста на Иванчева "са преминали границите", което предизвика реакция с остър тон от страна на главния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров отговори на думи на Захариева за ареста на Иванчева


Днес Захариева каза, че позицията й е лична, а не на кабинета и продължава да я поддържа, но също така похвали разследващите за акцията и призна, че НПК налагал Иванчева за стои при претърсването и изземането от автомобила и последвалия опис.
 
Захариева обясни за позицията си за ареста на Иванчева

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отбеляза, че всеки орган отговаря за своите действия и тя като правосъден министър няма компетенции и правомощия при разследвания и осъществяване на операции. Цачева допълни, че всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишване.

Цачева каза още, че ако е имало варианти операцията да не се случва в центъра на София, би било по-добре. "Но от друга страна знаете призива на държавния глава Румен Радев - всичко да бъде под прожекторите, да бъде осветлено обществото, да получи информация за това какво се случва", допълни министърът.

Тя отбеляза още, че до постановяване на присъда всеки подсъдим е невинен и трябва да се държи сметка за правата на всеки един човек.