Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред български журналисти в Брюксел задържането на кмета на район "Младост" в София Десислава Иванчева. Той настоя, че службите са спазили закона, информира БТА.
 
"Законът е такъв, този закон го творите вие", обърна се той към народните представители и особено към онези, отправили критики към акцията в центъра на българската столица. "Ако считате, че нещо в нашите действия е нередно, а аз считам, че те са в съответствие със закона, разполагате със законодателна инициатива - променете закона. Критикувайки нас, че спазваме закона, който вие създавате, всъщност критикувате себе си", обърна се той към депутатите.
 
Борисов за ареста на Иванчева: Съветвам колегите друг път да са по-експедитивни

олегите от прокуратурата и антикорупционната комисия си свършиха работата. За подхвърляне, за провокация, и дума не може да става", коментира Цацаров. Въпросът кога да бъде извършено самото задържане е бил изцяло в оперативната преценка на наблюдаващите прокурори. Самият процес на предаването на парите е доста дълъг, има доста история преди самото задържане, която е документирана по съответния ред, добави той.

Разкриха подробности около разследването за кмета на „Младост“

"Вярно е, че бяха изложени тези в пълен разрез с действителното положение по досъдебното производство - като това за върнатите пари; за това, че парите са били предадени от изнудваното лице, да предаде подкупа далеч преди те да са били поискани. Доброто е, че предстои съдебен процес. Сигурен съм, че колегите от специализираната прокуратура ще приключат доста бързо това досъдебно производство и в съдебната зала ще стане ясно колко от тези неща граничат с действителността и колко са пълна фантазия", добави главният прокурор.

Бизнесменът Ваклин за акцията срещу Иванчева: Няма заговор (ВИДЕО)

Десислава Иванчева
БГНЕС


Десислава Иванчева разкри каква е причината за акцията срещу нея

"Що се отнася до самото задържане, основната критика беше свързана с продължителното присъствие на обвиняемата на мястото, където се извършваше огледът. Моите уважения към всички, които изказаха правни, политически тези и тези, гранични с научната фантастика, но обслужваха техните политически интереси. Всички тези хора щяха да критикуват моите колеги по същия начин, ако лицето не присъстваше при извършването на огледа. Тогава критиката щеше да бъде, че са извършили непрофесионални действия, защото обвиняемата не е присъствала и по този начин е възможна провокация, защото е възможно подхвърляне или промяна на доказателства, какво ли не. Да се съсредоточим върху фактите, да пропуснем емоцията и особено спекулата. Прочетох, че това е първа стъпка към прокурорска диктатура - отчайващи глупости. Такъв е законът и той се спазва. Не мисля, че казусът "Иванчева" е изолиран в работата на прокуратурата. Той е първият в общото взаимодействие между прокуратурата и комисията (за борба с корупцията - бел. кор)", заяви Цацаров.

акция в ДАИ Благоевград
БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Директорът на полицията в Раковски остава в ареста

Той отбеляза, че ден след ареста на Иванчева е бил задържан с подкуп началник на полицейско управление.

Спецакция в ДАИ-Благоевград, над 10 души са задържани (ВИДЕО/СНИМКИ)

Днес специализираната прокуратура извършва интензивни действия в ДАИ-Благоевград, допълни обвинител номер едно.
БТА