/ БГНЕС, архив
Управлението на кабинета "Борисов 3" за една година има няколко образа - нестабилност в коалицията и в политиките, омраза и агресия, и кражби. Тази оценка даде председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.
 
Тя отбеляза, че за този период над сто пъти управляващите са отговаряли на въпроса стабилна ли е коалицията, което само по себе си показвало, че не е стабилна. Нинова отбеляза и наличието на сериозни различия в управляващата коалиция по важни теми и политики, засягащи България, Европа и света.
 
Каква оценка дават българите на министрите от кабинета „Борисов 3“?

На второ място нестабилност в политиките - цялата ви идея за преглед на прехода приключи с "Техноимпекс", коментира лидерът на БСП. По думите й единствената цел е била да се употреби желанието на хората за справедливост и възмездие, насочвайки го към лидера на опозицията. Но в момента, в който чухте, че искаме преглед на прехода - на "Сибанк" и Цветелина Бориславова, на БТК, на "Кремиковци", когато произнесохме изречението "мутрите, които са били в групировките, вън от съвременната власт" и преходът приключи, каза Нинова.
 
Четири пъти гласувахте да не се отпускат средства за нови формули за онкоболните и на петия, по нареждане, гласувахте обратно - последователно нали, коментира тя. Два месеца ни убеждавахте, че Истанбулската конвенция е най-европейският акт в света, а после взехте, че го оттеглихте, даде пример Нинова.
 
Галъп: Нивото на критичност към властта у нас остава високо

Сутринта с потрес чух от г-н Борисов, че всъщност проблемът не е в съдържанието му, а в лошото му обяснение, т.е. да очакваме, че скоро пак ще го внесе, добави тя. Гласувахте против парите за БАН, против парите за полицаите, против парите за учители и хора с увреждания, и след това ги осигурихте, но не през бюджета, а по личната воля на премиера, посочи още Нинова.
 
Според нея с тази политика - "една крачка напред, две назад", в която всъщност няма политика, а се действа атхок и под натиска на общественото напрежение, се създава несигурност у хората, у бизнеса и инвеститорите.
 
62% от българите смятат, че Борисов се справя добре във външната политика

Според официалната статистика всеки ден работещите бедни се увеличават с 97 души или за тази една година с 35 405 души, ето така трайно се "увеличават" доходите и се увеличава бедността, коментира още Нинова по повод неизпълнените обещания.
 
"Следващото, което смятаме, че е емблема на това управление на ГЕРБ за една година, е омразата и агресията - всичко, което не е ГЕРБ, е лошо. Тя се изрази в агресия срещу президента Радев, която "мина границите", коментира председателят на БСП. Тя отбеляза, че имало агресивно говорене и срещу опозицията, но най-лоша била омразата и агресията върху протестиращите българи.

Над 35 различни протеста за 12 месеца на различни съсловия, това не ви ли говори нещо, попита Нинова.
 
Екзакта: Четирима са сигурните участници в следващ парламент

Следващият емблематичен образ за това управление за тази година са кражбите, посочи тя и изреди: скандал в НДК, "Хасковогейт", "Кумгейт", кметове, заместник-министър на транспорта с обвинение, прокурорски разследвания за оградата, прехвърляне на фирми за неплащане на ДДС от депутати на ГЕРБ, ЧЕЗ, случаите с бягството от затвора и минаването непроверени пътници на летището.
 
Алтернатива има, вие не я оценихте за тази една година, обърна се Нинова към управляващите. Тя посочи, че програмата на БСП от 31 законопроекта е щяла да струва 1,6 млрд. и нещата за хората да изглеждат различно.
БТА