/ БГНЕС
Ще бъде направена необходимата организация, за да може да бъде посрещнато началото на зимното поддържане на пътищата без ремонти по магистрала "Хемус". Същевременно ще се работи за максимално облекчаване на трафика по магистралата през летния сезон.
 
Това становище изразиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. По-рано днес двамата провериха тунел "Ечемишка", непосредствено преди пускането на движението по ремонтираната тръба за Варна.
 
С възстановяването на движението трафикът към Варна и София ще преминава без ограничения в двете тръби на "Ечемишка".
 
Пускат движението по тунел „Ечемишка”

Необходимите ремонти по магистрала "Тракия" ще се правят след 15 септември до края на октомври, каза Дончо Атанасов.
 
За лявата тръба на "Ечемишка", която не е в добро състояние, също в края на летния сезон би могло да се почне с ремонтите при наличие на средства и при гаранция от АПИ и от изпълнителя, че те ще приключат до началото на зимния сезон, каза министърът.
 
За мостовото съоръжение след "Витиня" Нанков каза, че предстои да се работи по него поне месец и десет дни и допълни, че ще бъдат направени опити до средата на август да бъде отворено за движение съоръжението. Като се пусне за движение дясната тръба на тунел "Витиня", ще започнат ремонтите и на лявата, за да може преди зимния сезон да приключат рехабилитацията на двете тръби и двете мостови съоръжения.
 
Тапи на магистрала "Хемус" и през лятото

Ремонтът на "Ечемишка" е на стойност 12 млн. лева, а малко над 20 млн. лева струва ремонтът на "Витиня", каза министърът.
 
По повод протестите на превозвачите във връзка с ограниченията за движение на тежкотоварните коли по магистралите Нанков каза, че днес в министерството ще има с тях среща по темата.
 

БГНЕС


"Всеки има право да протестира в тази държава, но мисля, че е логично в най-натоварените летни месеци, когато и температурите са високи, движението планово, предвидимо и с нарочна заповед да бъде ограничено в пиковите часове по магистралите, както в момента е ограничено и по голяма част от първокласната републиканска пътна мрежа, която осигурява транзитния поток на товари в страната", коментира Нанков.
 
Министърът изтъкна, че сега в най-голяма степен пътният сектор се издържа от хората с леки коли и за тях е важно да се гарантира сигурността на придвижване през летния сезон.
БТА