/ БГНЕС
Тапи на магистрала Хемус“ и през лятото. Ремонтът на моста след тунел „Витиня“ в посока Варна се е забавил с три месеца и ще бъде завършен през август, съобщи регионалният министър Николай Нанков. Тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ пък ще бъдат изцяло пуснати до края на месеца. 4-месечен ремонт се очаква и на пътя Русе-София, като ремонтните дейности вероятно ще започнат около 20 юни, първоначално в рамките на населените места.
 
"Сериозно забавяне с около три месеца на мостовото съоръжение, на съоръжението след "Витиня", дясната тръба в посока Варна, ни дава основателното притеснение, че ремонтът по него ще приключи август. По никакъв начин не трябва да избързваме с някои от технологичните процеси, за сметка на качеството на сигурността на съоръжението. Имаме оголени участъците, направо дупки от липсата на арматура и на бетон", каза Нанков.

Вижте как да избегнете трафика по "Хемус", ако пътувате в Северна България
 
"По автомагистрала "Тракия" най-натоварената не само в летните месеци, но и целогодишно, не се предвиждат ремонтни дейности по време на летния сезон. Трасето на републикански път 1-5 от Русе през Плевен за София е в критично състояние, особено в рамките на населените места. Предстои текущ ремонт. Ще бъде отклоняван трафикът по алтернативни маршрути. Целият ремонт на път 1-5 ще отнеме не повече от четири месеца", допълни регионалният министър.
 
Николай Нанков съобщи още, че разглеждането на офертите за новата ТОЛ система ще започне най-късно през ноември, а според него внедряването й може да стартира още в края на годината, след което ще има 12-месечен тестови период. Според него системата ще обхваща не повече от 50% от Републиканската пътна мрежа.