Исканите рокади от служебния премиер Димитър Главчев в кабинета предизвикаха вълна от ново политичеко напрежение и размяна на взаимни обвинения по високите етажи на властта и между лидерите на политическите партии.

Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и дипломат номер едно на България да стане Даниел Митов (ГЕРБ). Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга. Служебният премиер поиска и смяна на земеделския министър Кирил Вътев, а на негово място да дойде Георги Тахов.

Вчера президентът Румен Радев коментира, че двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебното правителството. „Това е провала на конституционната реформа. Партиите обезмислиха служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Виждате от партийни събрания как се дават разпореждания, как се заплашва министър-председателят“, посочи Радев и допълни: „Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху цялостното доверие в изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник“.

"Ще настоявам премиерът Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно отдалечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения за рокади, но не може да се предлагат за министри зам.-председатели на политически партии", категоричен беше президентът и добави: "За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебното правителство в дух на приемственост и доказан мениджърски подход. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри?", запита Румен Радев.

Президентът Радев: Димитър Главчев изпълнява щенията на своя партиен началник
 

Служебният премиер Димитър Главчев заяви от Брюксел, че след направеното от него предложение за рокади в кабинета, очаква все пак решението на президента Румен Радев. И уточни - ако държавният глава не се съгласи с неговите предложения, "отговорността остава в него". 

"Готов съм на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и досега. Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако има някакви други виждания по въпроса този, който осуети предложените от мен министри, той ще поеме отговорност за това, което се случва. Иначе към момента и по Конституция отговорността е изцяло на служебния министър-председател. Както виждате, всички бягат от отговорност, а аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност", посочи още Главчев. 
 

„Първият разговор беше между мен и Димитър Главчев, който, очевидно, не е е могъл да се сработи с външния министър Стефан Димитров, когото освободи“, коментира в кулоарите на парламента и предложеният за служебен външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ.

По думите му премиерът де факто е търсил възможност да направи така, че да гарантира ясна външна политика, опряна на ясен проевропейски и проатлантически профил на човек, който със сигурност ще следва подобен тип политика.

„Служебният премиер се обади първо на мен, консултирал съм се с лидера на партията, получих пълна подкрепа от Борисов“, уточни Митов и добави, че е готов да поеме поста.

Заместник-председателят на ГЕРБ не смята, че има натиск от евроатлантическите партньори върху Главчев да го номинира за външен министър. Той е взел това решение напълно самостоятелно, мога да ви уверя, заяви Митов. „Няма как да предположа, че президентът Радев няма да изпълни конституционните предписания, защото те предполагат той да одобри предложенията на служебния министър-председател, който в момента носи цялата отговорност“, посочи Митов.

Депутатът каза, че е разочарован от „Продължаваме промяната - демократична България“ (ПП-ДБ), тъй като изказванията им по казуса до момента следвали логиката на президента Румен Радев, че не можело заместник-председател на партия да бъде служебен министър. „С промените в Конституцията по настояване на ПП-ДБ логиката за съставяне на служебно правителство беше променена изцяло – то вече зависи изцяло и напълно от парламента, назначава се от министър-председателя, ролята на президента е напълно променена и премиерът трябва да търси подкрепа изцяло в Народното събрание“, подчерта Митов.

"Освен това всички предложени за потенциални премиери се избират вече от парламента, т.е. НС им е дало някакво доверие да бъдат на този пост – дали ще е управителят на БНБ, председателят на НС, на Сметната палата. И вместо от ПП-ДБ да излязат и да защитят логиката на промените на Конституцията, се занимават да обясняват чие щяло да бъде служебното правителство", коментира Даниел Митов. "Ако президентът подпише и аз стана външен министър, ние спокойно можем да излезем и да кажем, че ГЕРБ носи отговорност в момента за външната политика на държавата в служебен кабинет", каза той.

Даниел Митов: Готов съм да поема поста на външен министър

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна даде гневен отговор на случващото се и отправените публични намеци към него, че дирижира нещата. 

"Не мога да разбера дали президентът Радев мисли, че ние имаме толкова къса памет. Аз помня ярките политически лица в кабинета "Радев" Весела Лечева, Явор Гечев, Янаки Стоилов, Крум Зарков, цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство и той казва, че то било неутрално. Впоследствие той правеше цели партии от служебното правителство - на Стефан Янев, на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме", заяви Борисов пред журналисти в Тутракан. 

Той посочи, че изобщо не се интересува кой ще е външен министър, но въпросът е принципен.

"Последните 9 месеца работихме, за да се случи всичко това, не искам да коментирам въобще, освен изопачаването на истината от президента Радев относно неговите служебни правителства. Ако иска ярки комунистически личности да продължат да управляват, въобще не ме притеснява това. Ние показахме на нашите евроатлантически партньори, че мислим и за отбраната, и за външната политика. Насила нищо не се случва. Срам е за ПП-ДБ. Даниел Митов е от тях и когато дойде в ГЕРБ, дойде, за да е мост между партиите, така че ако искат да го слагат, нека си стоят тези. Каквото искат да правят и Главчев, и Радев", каза още Бойко Борисов. 

"Защо Радев, например, не каза - откъде накъде министър Гвоздейков ще остава, Вътев ще остава, Цоков ще остава, на данъчните ще остава, областните са останали?! Изведнъж само го интересува и него, и Йотова външната политика и външният министър. Нека да остане и да се знае, че Радев си носи отговорност, както досега. Аз ако съм на Главчев... но вече не искам да коментирам! Нека да се кара по цялото изречение, не по половината. Отговорът ми какво се случва във външните работи дойде след въпросите на моите симпатизанти и партийни членове, ако в кавички Главчев е наш премиер, как може майката на кмета на Подуяне от ПП да е министър в Регионалното министерство?! Това ме попитаха и аз се възмутих, като тях. И изведнъж след 5 дни - ако Даниел Митов стане министър, била застрашена честността на изборите. Айде тогава президентът Радев да си спомни записа и на другото партийно събрание на ПП за "ала-бала" с президента по изборите, казано от Асен Василев. Айде и ала-балата с наше МВР да си спомни. Ала-бала толкова ли са важни изборите в чужбина за тези хора. Изведнъж се оказва, че стават много важни", коментира още лидерът на ГЕРБ. 
 

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание в отговор на въпрос за това, че президентът Румен Радев все още не е подписал указите за назначаване на нов служебен министър на външните работи и на нов служебен министър на земеделието и храните.

„Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички - „няма да подпиша за министрите“, другите – „ще махнем шефа на парламента“. Няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма и президент“, каза Пеевски.

Той заяви, че вече сме в предизборна кампания. "Нека всички да спрат и да се съобразят с Конституцията. Президентът да се съобрази с Конституцията, Министерският съвет да се съобрази с Конституцията и ние да се съобразяваме с Конституцията. Трябва да бъдем отговорни към хората. Това е една игра, която ще я платят хората", добави той.

„Убеден съм, че ще успее да запази равна отдалеченост и ще има евроатлантическата насоченост за България“, коментира лидерът на ДПС за това дали предложеният за служебен министър на външните работи Даниел Митов ще бъде партийно назначение или ще успее да запази равна отдалеченост.

Лорер с хумор наблюдава „борбите между ГЕРБ и ГЕРБ“ в служебния кабинет

Даниел Лорер от ПП-ДБ заяви, че с хумор наблюдава борбите в служебния кабинет, които според него са между ГЕРБ и ГЕРБ.

“Единственото нещо, което променихме в Конституцията, е президентът да избира между парламентарно избрани", заяви Лорер и припомни, че не парламентът, а държавният глава назначава служебното правителство.

Той отбеляза, че при сформирането на кабинета никой не се е обърнал към ПП–ДБ и в настоящия Министерски съвет нямало техни хора.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към цялата парламентарна група на ГЕРБ от трибуната на парламента: „Чухте ли какво каза вчера Борисов? На въпрос кой носи отговорност за служебния кабинет, отговор – парламентът. Ще ви се карат за позицията днес и за това, че отричате ролята на парламента в търсене на отговорност от служебния кабинет.“

„Става въпрос за две неща“, обясни Нинова и посочи: „Днес обсъждаме част от фаталните последици от сбърканата промяна в Конституцията, която касае работата на парламента. Вярно е, че причината e да се поиска контрол върху служебните кабинети заради злоупотребите на служебните кабинети на президента Радев. Но какво се оказва днес – ГЕРБ искат, когато служебен кабинет се назначава от Радев, да има контрол, но когато служебен кабинет се назначава от Борисов, да няма контрол и парламентът да почива.“

„Каква е разликата – скачахте срещу служебните кабинети на Радев, но сега трябва да покриете служебния кабинет на Борисов, за който също в тези дни получихме доказателства, че е политически и партиен“, обърна внимание тя и подчерта, че за разлика от ГЕРБ, БСП е последователна в това, че има критики и към служебните кабинети на президента Радев, и към този – и не мери с двоен аршин, когато иска да се упражнява парламентарен контрол върху правителството.

Вчера БСП призоваха президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев. Ако не се случи, с "Възраждане" ще внесат вот на недоверие срещу служебния кабинет. От парламентарната група на ИТН изразиха подкрепа, но уточниха, че имат съмнения как стои юридически този въпрос. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня