/ БГНЕС
Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет.

В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Рокадата се случва дни след безпрецедентната атака на Иран над Израел. И броени часове след като Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ искат премиерът Главчев да смени външния министър - в противен случай служебното правителство няма да има подкрепата на партията. По-рано днес Борисов обяви, че с изказванията си външния министър променя доктрината, която имали Външно министерство, Министерство на отбраната и ГЕРБ.

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

"За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции - подкрепа за Украйна, както и днеска на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия".

Ако служебният премиер Главчев не се съобрази с тази препоръка, „ще направя да се съобрази впоследствие“, предупреди лидерът на ГЕРБ по време на среща със симпатизанти на партията в столичния район "Подуяне".

В последния момент: Промяна в състава на служебния кабинет

стефан димитров


Стефан Димитров бе посочен от служебният премиер Димитър Главчев като кандидат за външен министър в часове преди клетвата на правителството му в парламента. Тогава бе съобщено, че предходният кандидат Ивайло Ценов се е отказал от участие във властта по семейни причини.

Кой е Даниел Митов, предложен за нов министър на външните работи

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня