Служебният кабинет „Главчев“ пое властта и оттук нататък стартира официално неговата дейност.

Много рано сутринта държавният глава Румен Радев издаде укази за назначаване на служебно правителство и насрочване на избори две в едно – за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни. Според издадения указ стана ясно и, че има една промяна в състава на служебния кабинет - министър на външните работи да е Стефан Димитров, а не Ивайло Ценов, както беше в проекта на структура и състав, които Димитър Главчев предложи на 5 април. Главчев съобщи, че промяната в състава на служебния кабинет се е наложила поради семейни причини на предложения за министър на външните работи Ивайло Ценов.

Служебният кабинет „Главчев“ положи клетва (СНИМКИ/ВИДЕО)

Така на извънредно заседание на Народното събрание точно в 09:00 ч. членовете на служебния Министерски съвет, назначени с указ на президента Румен Радев, с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите, съгласно последните промени в Конституцията. Това стана в присъствието на държавния глава и на вицепрезидента Илияна Йотова.

Смяна на властта: Служебният кабинет „Главчев“ пое щафетата (ВИДЕО)

БГНЕС

Малко след това в Министерския съвет се състоя церемония по приемственост.

„С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, с пожелание да успеят да свършат работата, която да бъде от полза за хората в България“, заяви Николай Денков, който предаде поста министър-председател на Димитър Главчев.

„Най-важната ви задача е да успеете да осигурите честни избори, които да успеят да спечелят доверието на гражданите. Надявам се с вашите действия да върнете това доверие. Единият от индикаторите за това е дали ще има машини на гласуването. Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка върху изборните резултати. Надявам се, че ще организирате този процес. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини да бъде нисък, за да не се оспорват резултатите“, допълни той.

„Днес е важен ден за всички нас. Оттук нататък поемаме отговорност да водим страната по европейския път на развитие, да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним задачата ни като служебен кабинет – организирането на честни избори“ - с тези думи служебният премиер Димитър Главчев прие изпълнителната власт от Николай Денков.

„Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания. Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции“, подчерта Главчев и допълни, че гласува доверие на хората, които е избрал да бъдат служебни министри.

БГНЕС

Топла раздяла: Габриел и Денков с искрена прегръдка на сбогуване (СНИМКИ)

Церемонии по предаване на министерски постове се състояха и в отделни ведомства - Министерството на труда и социалната политика; Министерството на икономиката и индустрията; Министерството на земеделието и храните; Министерството на отбраната; Министерството на околната среда и водите; Министерството на туризма; Министерството на здравеопазването; Министерството на финансите; Министерството на правосъдието; Министерството на иновациите и растежа; Министерството на регионалното развитие и благоустройството;Министерството на външните работи; Министерството на електронното управление; Министерството на енергетиката.

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

Реакциите от политическата сцена след поемането на властта от служебния кабинет (ОБЗОР)

„За разлика от всички служебни правителства до момента в това правителство аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия“, каза президентът Румен Радев.

„Тази сутрин подписах указа за назначаване на служебното правителство и с него се слага край на един провален политически експеримент – т.нар. сглобка“, коментира държавният глава.
 

„От това, което виждам, доминира старият кабинет - кабинетът "Денков-Габриел", и особено с такива знакови министри като Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, заместник-министрите, които са назначение от партията на "Промяната", в екологията, в образованието. Имаме всъщност три-четири нови имена“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
 

„Служебният кабинет не е съгласуван с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ)“, заявиха съпредседателят на ПП Кирил Петков и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

„Димитър Главчев не се свърза с нас по никакъв начин, не сме водили нито един разговор, коментира Петков. Новият Министерски съвет изобщо не е съгласуван с нас“, потвърди Атанасов.
 

„Вие виждате кои са, от ПП-ДБ има много хора, за другите е рано да съдим, нека им дадем време да докажат“, каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

„Имаме изключително балансирано правителство към момента – между ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България", защото от кабинета "Денков" остават четири ярки лица и оттук нататък е ясно, че това правителство ще изпълнява това, което изпълняваше редовното“, коментира народният представител от "Възраждане" Цончо Ганев.
 

„Имаме политически служебен кабинет. За нас това е кабинет на ГЕРБ“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и коментира, че "сбърканите промени в Конституцията", гласувани от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ, са довели до този резултат.
 

Служебното правителство е изключително и само политически кабинет на ГЕРБ, а това е заслуга на ПП-ДБ“ - това мнение изрази депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

„С техните глупави и скандални поправки в Конституцията дадоха възможност на стария модел на управление да продължи да управлява изключително политически следващите два месеца“, коментира той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня