Служебното правителство с премиер Димитър Главчев официално встъпи в длъжност. Новите министри се заклеха пред депутатите в Народното събрание, след което поеха официално властта от правителството на Николай Денков на церемония по приемственост в Министерския съвет.

БГНЕС

„С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, да успеят да свършат работа, която да бъде от ползва за хората в България“, каза в началото на церемомията Николай Денков.

Служебният кабинет „Главчев“ положи клетва (СНИМКИ/ВИДЕО)

И призова за честни избори. „Най-важната ви задача е да успеете да осигурите честни избори, които да успеят да спечелят доверието на гражданите. Надявам се с вашите действия да върнете това доверие. Единият от индикаторите за това е дали ще има машини на гласуването. Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка върху изборните резултати. Надявам се, че ще организирате този процес. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини да бъде нисък, за да не се оспорват резултатите“, допълни той.

БГНЕС

Днес е важен ден за всички нас. Оттук нататък поемаме отговорност да водим страната по европейския път на развитие, да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним задачата ни като служебен кабинет – организирането на честни избори“. С тези думи служебният премиер Димитър Главчев прие изпълнителната власт от Николай Денков.

БГНЕС


Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания. Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции“, заяви Главчев. 

Той подчерта, че гласува доверие на хората, които е избрал да бъдат служебни министри.  

БГНЕС


Церемонии по предаване на министерски постове се състояха и в отделни ведомства

enlightenedГеорги Глушков пое Министерството на спорта

► Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков пое поста в ММС от Димитър Илиев.

Глушков подчерта, че фокусът му се ще бъде в осигуряването на безпрепятствена подготовка за българските спортисти за предстоящата Олимпиада в Париж, която започва след малко повече от 100 дни.

БГНЕС


enlightenedЛюдмила Петкова пое Министерството на финансите

► Василев пожела успех на своя наследник Людмила Петкова: „Нейният успех като министър на финансите ще бъде успех за България“.

„Основният приоритет на служебното правителство е провеждането на избори. План сметката е готова“, каза служебният министър на финансите Людмила Петкова.

enlightenedАтанас Запрянов пое поста министър на отбраната

► Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пое поста от Тодор Тагарев.

БГНЕС

БГНЕС


enlightenedКирил Вътев встъпи в длъжност като служебен министър на земеделието и храните

► Кирил Вътев встъпи в длъжност като служебен министър на земеделието и храните в служебното правителството с министър-председател Димитър Главчев. Той заемаше същия пост в предходното правителство.

БГНЕС


enlightenedНайден Тодоров пое Министерството на културата

► Министерството на културата се състоя церемонията по предаването на властта. Кръстьо Кръстев предаде поста на служебния министър Найден Тодоров.

БГНЕС


enlightenedПетър Димитров пое поста министър на околната среда и водите

► Министърът на околната среда и водите Петър Димитров прие поста от Юлиян Попов на символична церемония в Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

На традиционна церемония за символично приемане на ключа на министерството Петър Димитров категорично потвърди: „Продължаваме напред. Ние с Юлиян Попов работим от първия ден заедно, направихме много неща за околната среда заедно и те ще продължат“. 

БТА


Юлиян Попов предаде поста със същото послание за приемственост: „Всичко, което свършихме през този мандат, го правехме заедно, така че според мен няма да има отклонение нито на един градус от линията на министерството и нито една секунда забавяне". 

enlightenedД-р Галя Кондева встъпи в длъжност като министър на здравеопазването

„Вярвам, че ще се справите и от сърце желая успех! Уверен съм, че всички започнати политики ще бъдат продължени, защото през изминалите 9 месеца сме работили за развитието на здравеопазването“. Това заяви проф. Христо Хинков при предаването на поста здравен министър на д-р Галя Кондева. 

Министерство на здравеопазването


„Ще търся баланс в работата си, но като лекар, за мен винаги на първо място е била грижата за хората. Така ще бъде и сега, в качеството на ми на служебен министър на здравеопазването“, посочи д-р Кондева.

enlightenedЕвтим Милошев пое Министерството на туризма

Уверих министър Динкова, че всички добри практики, всичко, което е създала заедно с целия екип на министерството, ще бъде продължено и че нашата роля е да продължим всичко добро, което е създадено. Това каза пред журналисти служебният министър на туризма Евтим Милошев при приемането на поста от досегашния министър Зарица Динкова.

БТА


enlightenedСтефан Димитров прие поста министър на външните работи

Министърът на външните работи Стефан Димитров в служебното правителство пое поста от Мария Габриел на церемония, която се състоя в МВнР.

Министерство на външните работи

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС