/ БГНЕС
Бившият министър-председател акад. Николай Денков и бившият министър на външните работи и вицепремиер Мария Габриел се прегърнаха по време на церемонията за предаване и приемане на властта.

денков габриел
БГНЕС

денков габриел
БГНЕС

Служебният кабинет на Димитър Главчев встъпи официално в длъжност във вторник. С топлата прегръдка двамата отново засвидетелстваха отличните отношения помежду си и създадоха внушение, че вратата за преговори и за работа заедно все още е отворена. Ето и какви бяха отношенията им през изминалите месеци:

Мария Габриел Николай Денков
БТА

Мария Габриел Николай Денков
БГНЕС

Припомняме, че през юни миналата година НС гласува и подкрепи ротационен кабинет "Денков - Габриел", а правителството положи клетва. Договорката бе след девет месеца да има ротация - Габриел да бъде премиер, а Денков външен министър.

През периода на управление, докато Денков бе премиер, а Габриел външен министър, двамата запазиха добрия тон помежду си. Двамата винаги са споделяли пред медиите, че имат отлична комуникация и конструктивен диалог. Денков и Габриел пътуваха заедно по време на работни посещения в чужбина, присъстваха заедно на различни събития и провеждаха изявления заедно.

Николай Денков и Мария Габриел
БГНЕС

Денков Габриел ротация
БТА

През десетте месеца те нито веднъж не са имали напрежение помежду си. 

Министерски съвет Денков и Габриел
БГНЕС

Ротацията трябваше да се случи през март тази година. По време на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имаше напрежение между двете формации, но Денков и Габриел през цялото време запазиха добрите си отношения. 

Припомняме, че няколко дни преди официално да предадат властта, двамата присъстваха и на символичното отваряне на границата, по повод приемането на България в Шенген по въздух и вода. Денков и Габриел бяха изправени един до друг.

Как ще се развият отношенията им - предстои да разберем. Топлата прегръдка затвърди, че двамата най-вероятно продължават да се разбират и оставят възможност за работа заедно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня