Министър-председателят в оставка акад. Николай Денков и външният министър в оставка Мария Габриел обясниха как ще протекат предстоящите преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това стана след равносметката, която двамата, заедно с министрите в оставка, направиха за работата на правителството в последните 9 месеца. 

Равносметката: Какво свърши кабинетът „Денков“ за 9 месеца

"Следващите два дни ще бъдат ключови за преговорите. Смятам, че ще остана лично аз вярна на правилото, че мълчанието е злато и ми се струва, че за да си дадем шанс и преговорите да протекат в детайл, означава да говорим по-малко", коментира Габриел. Тя заяви, че когато има нещо, то ще бъде споделено пред всички.

"Единственото, което мога да добавя е, че действително имаме цялата основа, цялата предварителна информация, цялото разбиране както на сложността, така и на важността на процесите, които се случват в България, за да влезем конструктивно в преговори и да излезем с позитивен резултат", добави Денков. Той помоли за търпение, тъй като има доста работа, която трябва да свършат.

Денков коментира, че и двамата с Габриел са участвали в много преговори. "Това, което е важно в преговорите е да се влезе с ясни документи, ясни приоритети, с желание да се постигне съгласие", заяви той. Денков обясни как ще протекат преговорите: "Първо ще видим къде е съгласието, къде има различие, там където има различие ще търсим компромис, който да бъде приемлив и за двете страни - това ще бъде процесът, който очаквам в следващия период", обясни Денков.

По отношение на това с кои министри ще продължи да работи Габриел заяви, че има ключови думи като доверие, координация и механизъм за вземане на решение. "Мисля, че това са много конкретни въпроси, на които всеки има конкретен отговор и затова ще послужат преговорите", каза Габриел.

Габриел припомни, че преговорите ще бъдат само между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Когато има воля да се върви напред, когато се изслушат аргументите на всеки и има разбиране към принципната позиция и това, което е добро за страната - мисля, че сме доказали, че може да се върши много работа за много кратко време", заяви тя. Габриел посочи, че не желае да мисли за никакви други варианти отвъд следващите няколко дни. "Хората, които сме в преговорните екипи сме хора, имащи опит, отстоявайки ценности и принципи, имащи ясна визия за България и смятам, че имаме всички шансове, излагайки си аргументите на едната и другата страна, да откроим механизма и начина, по който да вървим напред", допълни Габриел.

Денков се съгласи с Габриел и добави, че трябва да се направи всичко възможно през следващите дни да се постигне съгласие. "Аз лично ще работя това да стане с първия мандат и се надявам, че това ще получи подкрепа от всякъде", заяви той.

Премиерът в оставка обърна внимание на това, което се случва в Народното събрание. "Това, което е жалко в НС е, че опозиционните партии, които нямат никаква позитивна програма за развитие на България, единственото, с което се занимават е да критикуват, но понеже нямат аргументи и да критикуват - това, което им остава е да използват обиди, епитети. Аз на това ниво никога не съм слизал, няма и да сляза", подчерта Денков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня