Министър-председателят в оставка акад. Николай Денков направи извънредно обръщение. Той заяви, че обещанията трябва да се спазват и се обърна към ръководството на ГЕРБ-СДС с призив да гласуват правителство с премиер и външен министър Мария Габриел.

Мария Габриел: Ще оттегля кандидатурата си за министър-председател

"Обръщам се към ГЕРБ-СДС, вместо да хвърля държавата в хаос, нека да спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на МС", заяви той.

"Колеги от ГЕРБ-СДС - ваше е решението", допълни Денков. Той запита дали от ГЕРБ-СДС ще се отметнат от дадената дума. Той ги запита и дали ще се откажат от споразумението за реформи. "Ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори", попита още той. 

Денков заяви, че според уговорката би трябвало само с Габриел да сменят позициите си.

"Единственото, което се очаква от вас днес е да спазите думата си и да изпълните дълга си към хората и към България", каза Денков.

Премиерът в оставка припомни, че преди 9 месеца са се съгласили с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие. "Спазих обещанието си и моята оставка бе приета", каза той. Денков припомни, че заедно са изготвили споразумение и са готови да го подпишат.

Припомняме, че по-рано в неделя на извънреден брифинг Мария Габриел обяви, че в понеделник ще оттегли кандидатурата си за министър-председател от ГЕРБ. 

"Ще има важен дебат за важните неща и ще се отиде на преговори след избори с уважение към другия и ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата", каза Габриел.

"Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи", посочи Мария Габриел. "Ние казваме "не" на постоянните нови условия", допълни Габриел. 

Габриел подчерта, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат.