Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна реализиран мандата на държавния глава Румен Радев в президентството, по-късно от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) излязоха с остра реакция и свалиха доверието си от нея, а кандидати за министри от формацията си направиха отвод.

Мария Габриел върна изпълнен мандата на президента, вижте кои са предложенията за министри

 
Габриел представи пред президента Радев предложение за състав на Министерски съвет и обясни, че осъзнава колко голяма е отговорността пред нея и необходимостта България да има правителство.

мария габриел радев
БГНЕС


Ето и пълния списък на предложените министри: Мария Габриел - министър-председател; Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси; Асен Василев - министър на финансите; Калин Стоянов - министър на вътрешните работи; Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството; Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика; Христо Гаджев - министър на отбраната; Атанас Славов - министър на правосъдието; Галин Цоков - министър на образованието; Катя Панева - министър на здравеопазването; Кръстю Кръстев - министър на културата; Ивелина Василева - министър на околната среда и водите; Димитър Илиев - министър на спорта; Зарица Динкова - министър на туризма; Валентин Мундров - министър на електронното управление; Жечо Станков -  министър на енергетика; Росен Желязков - министър на иновациите; Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията; Георги Гвоздейков - министър на транспорта; Кирил Вътев - министър на земеделието

"Изправям се пред вас, смятайки, че за последните 9 месеца доказах, че мога да отстоявам интересите на България. Че не работя лично за себе си, нито за партията, която представлявам", каза тя. Час по-късно от президентството съобщиха, че Радев е подписал указа, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере Габриел за премиер. 


ПП-ДБ свалиха доверието си от Габриел, искат Радев да оттегли указа за гласуване на кабинет

Два часа
след връщането на мандата ПП-ДБ дадоха брифинг, на който призоваха Радев да оттегли указа си за гласуване на кабинет.

По време на брифинга от ПП-ДБ категорично заявиха, че този състав не е съгласуван с тях. 

пп дб брифинг
БТА

"Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета, включително и аз", коментира акад. Николай Денков. 

Ген. Атанас Атанасов се обърна към Радев и заяви: "Половината от хората, които са посочени от вас като кандидати за министри не са давали съгласие. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви - оттеглете указа си. Колегите зад мен, които са предложени за министри заявяват, че те не са давали съгласие за това", каза Атанасов. 

Кандидат-министри от ПП-ДБ си направиха отвод 

"Връщането на проучвателен мандат с имена на кандидати за министри е тежко нарушение на Конституцията", заяви Атанас Славов. Той показа и декларацията за отказ от включване от проектосъстава на МС. 

отвод
БТА

Андрей Цеков заяви категорично, че никога по никакъв повод не е търсено съгласието му да бъде включен в предложения от Мария Габриел състав на МС. "Считам, че поставянето на моето име в такъв списък е акт, който е не само недостоен, а и аморален, поради което съм депозирал заявление, в което категорично изразявам несъгласието си да бъда включен в състава на МС с мандата на ГЕРБ-СДС", каза Цеков.

отвод цеков
БТА

Катя Панева, номинирана за министър на здравеопазването, също заяви, че не е разговаряла с Габриел. "Аз също оттеглям своята номинация за министър на здравеопазването", каза тя.

Кирил Петков заяви, че е имал базово доверие на Мария Габриел, но днес то е било безвъзвратно загубено. "Тя се подаде на натиск на Борисов и предполагам и на натиска на Пеевски", каза той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня