От "Продължаваме промяната-Демократична България" дадоха брифинг по повод преговорите с ГЕРБ - СДС и връщането на реализиран мандат от Мария Габриел.

Ген. Атанасов заяви, че през целия период на преговори са били изключително добронамерени, водени от желанието си да създадат ново правителство, както е било договорено преди 9 месеца. "Такъв прецедент в новата българска история след 1989 година не е имало", коментира той. Атанасов отправи и два призива. Той се обърна към Радев и заяви "Половината от хората, които са посочени от вас като кандидати за министри не са давали съгласие. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви - оттеглете указа си. Колегите зад мен, които са предложени за министри заявяват, че те не са давали съгласие за това", каза Атанасов. 

Радев подписа указа, с който предлага на НС да избере за Габриел за премиер

Атанасов се обърна и към председателя на НС като припомни, че България е република с парламентарно управление.

"Нищо не налага такова бързане, имаше няколко спорни точки и бяхме готови да продължаваме да преговаряме докато стигнем до крайно съгласие по всички пунктове в двата документа", заяви Николай Денков.

"Това е приет състав на ГЕРБ-СДС без да е съгласуван с нас. Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета, включително и аз. Подготвил съм декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет", каза Денков.

Мария Габриел върна изпълнен мандата на президента, вижте кои са предложенията за министри

"ГЕРБ-СДС напуснаха преговорите и отидоха при президента", допълни той.

Кирил Петков заяви, че е имал базово доверие на Мария Габриел, но днес то е било безвъзвратно загубено. "Тя се подаде на натиск на Борисов и предполагам и на натиска на Пеевски", каза той.

"Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. Жал ми е за нея, а за г-н Борисов ме е срам", допълни Петков. Той припомни, че Борисов не се е появил тези дни нито за ден да преговаря. По думите му не е вдигал и телефона.

"Той използва четири жени, криейки се зад тях", коментира Петков за Борисов. Петков припомни и поговорката "вълкът козината си мени, но нрава не".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня