Мария Габриел от ГЕРБ обяви, че в понеделник ще внесе писмо в Народното събрание за оттегляне на кандидатурата си за министър-председател. Преговорният екип на ГЕРБ-СДС даде извънреден брифинг пред медиите в централата на ГЕРБ.

ГЕРБ Мария Габриел
БГНЕС

"Ще има важен дебат за важните неща и ще се отиде на преговори след избори с уважение към другия и ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата", допълни Габриел.

"Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи", посочи Мария Габриел. "Ние казваме "не" на постоянните нови условия", допълни Габриел. 

Габриел подчерта, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат.

"В момента, в който ние дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбрана и Министерство на енергетиката - бе поискано и друго министерство - на вътрешните работи", допълни тя.

Габриел заяви, че не очаква лични извинения, а извинение към всички онези жени, които са и майки и са се "осмелили да седят на високи позиции и го правят с възможно най-високата доза професионализъм". По думите ѝ в последните дни в името на това България да има правителство, разговори са били водени. 

Тя отново подчерта, че от ГЕРБ казват "не" на нови и нови условия, казват и "не" на преговори за втория мандат.

"Не може всяка позиция, по която си проявил компромис, в името на държавата да бъде последвана от ново искане", каза Габриел. "Ние нямаме разминаване по големите теми, които бяха повдигани - регулаторите, борбата с корупцията, службите, съдебната реформа", допълни тя.

Деница Сачева, която също е част от преговорния екип на ГЕРБ заяви, че позицията на ГЕРБ е 100% позиция изпълнителната комисия на ГЕРБ и на цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС. "Ние повече в такива игри не желаем да участваме, не желаем да допринасяме повече за политическото разложение в България. Не искаме по никакъв начин повече да се злоупотребява повече с търпението на българските граждани", допълни Сачева.

деница сачева
БТА

"Габриел имаше изключително достойно и европейско поведение. Даде максимума от себе си, успехите на това правителство се дължат в значителна степен на нейния труд. Защити достойно парламентарната група и направи всичко възможно да има правителство", каза още Сачева.

"Няма да допуснем повече да бъдем използвани, притискани, натискани и непрекъснато да се сменят правилата. Всичко свърши. След избори ще говорим", подчерта тя.

Теменужка Петкова, също част от преговорния екип, заяви, че това, което е довело до финала е борбата на ПП-ДБ за "власт и постове".

деница сачева
БТА

"Парламентарната група на ГЕРБ-СДС стои твърдо зад Мария Габриел. Този политически рекет, който бе упражнен, е крайно време да бъде преустановен", допълни Петкова.

Припомняме, че в петък кандидатът за премиер от ГЕРБ Мария Габриел заяви, че разговори текат.

През последните седмици се засили напрежението между двете коалиции ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

На 19 март Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен първия мандат. От ПП-ДБ заявиха, че посоченият от нея проекто на кабинета не е съгласуван с тях. Следващите дни двете коалиции си размениха взаимни епитети, обиди и искания за извинение. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня