/ БГНЕС
Двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все още не са седнали на масата на преговорите, след като Асен Василев обиди Мария Габриел и часове наред си прехвърляха „топката“ и отговорността за това кой първи трябва да покани „противниковия отбор“ за продължаване на преговорите.

ГЕРБ-СДС продължават да настояват за голямо извинение на кандидата им за премиер Мария Габриел, която върна изпълнен първия мандат на президента.

Вместо да се извиняват, те отидоха още по-далеч, а правителство с втория мандат няма да стане, обяви категорично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Даваме им още малко време до 22 март да седнем на масата на преговорите за правителство с първия мандат и премиер Мария Габриел, добави Борисов.

Последва отговор на ПП-ДБ, които изпратиха писмено съобщение, че отговорността за продължаване на преговорите е на ГЕРБ-СДС.

„Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост. На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на Министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте. Вие сте на ход", казват от ПП-ДБ.

Отговорът на ГЕРБ дойде също в писмен вид:

ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията ѝ за министър-председател, заявиха от партията на Бойко Борисов.

"Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет. Уважаеми колеги от ПП-ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента", заявиха от партията на Борисов.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС