"Аз съм бил персонално обиждан от различни политици - Делян Пеевски, Делян Добрев, включително и Бойко Борисов. Никога не сте ме чули да искам извинение, защото в политиката няма място за такива игрички, не сме в детската градина, не сме в режим "ти уважаваш ли ме", трябва да намерим решения", това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът в оставка акад. Николай Денков за последните скандали, размяна на задочни реплики, обиди и засилващо се с всеки изминал ден напрежение в сглобката.

"Ябълката на раздора" се превърна върнатият изпълнен мандат на президента Румен Радев от предложената за премиер Мария Габриел, заедно с проектосъстав на кабинет, който ПП-ДБ нарекоха провокация, измама и несъгласуван с тях. Последваха епитети - Асен Василев определи Габриел като "най-новото и най-красивото лице на мафията в България", Кирил Петков, пък, заяви, че "тя се е поддала на натиск на Борисов и Пеевски и няма качествата да бъде премиер". От ГЕРБ-СДС в лицето на Борисов и Габриел поискаха извинения, за да се върнат обратно на масата на преговорите. 

Напрежението в сглобката достигна своя връх – има ли изход от безпрецедентната ситуация

По думите на Денков на фона на цялата тази политическа криза и напрежение фокусът трябва да бъде към съвсем друга задача. 

"Ние имахме преговори. Преговорният екип от едната страна стана, излезе и ни изненада, когато представи пред президента списък, който ние не сме одобрявали и споразумение, което не сме подписали. Ние от телевизията видяхме какво се предлага като състав на Министерски съвет. Така че трябва да се върнем на масата на преговорите, за да има България правителство. Мандатът сега е в ГЕРБ-СДС, те прекъснаха преговорите, те трябва да се обадят и да кажат как да продължим. Ние сме готови и сега за преговори и търсим варианти, които да бъдат приемливи при настоящата ситуация. Най-големият проблем, който имаме днес, е, че доверието, което аз лично съм изразявал към Мария Габриел, беше счупено. Аз не мога да повярвам как това успя да се случи. Да намерим начин как да влезем отново в режим това крехко доверие, което бяхме изградили, да може да се стъпи на него, и да се продължи нататък", допълни Денков. 

ПП-ДБ към ГЕРБ: Вие сте на ход, предложете как да излезем от кризата

Той заяви, че няма никаква промяна и по отношение на финансовия министър в оставка Асен Василев. "Това е най-добрият финансов министър и аз искам да работя с него, но ние трябва да намерим начин да излезем от режима "този каза нещо на другия" и да видим как ще съставим кабинет, който да може да решава проблемите", посочи още премиерът в оставка и допълни още веднъж, че военният министър в оставка Тодор Тагарев не е препъни камъкът, тъй като той дори не е обсъждан. 

Акад. Денков заяви още веднъж, че трябва да се използват всички възможности за преговори, но според него един премиер трябва да има доверие към това, че той ще се справи със задачите, без да се поддава на натиск. "Аз не мога да си представя друго обяснение за това, което се случи, освен че Мария Габриел е била подложена на тежък натиск от други хора и тя се е поддала. Това е проблем", каза той. 

По думите му някой се е опитал "да взриви" тези преговори и според него е успял. 

Относно това с кой мандат трябва да бъде съставено евентуалното правителство, Денков каза, че трябва да се използват всички възможности за преговори: „Дали ще бъде първи, или втори, той ще бъде национален мандат”.

В заключение той посочи, че въпреки всички нажежени страсти и напрежение, всички те са участници в политически процес. "Това, което мога да гарантирам съвсем ясно, е, че през цялото време добросъвестно работим за това да се реализира ротацията по правилата, които бяхме уточнили, или евентуално ако се искат промени, то те да бъдат приети и от двете страни. Този процес точно беше взривен. Къде ще бъдем след месец?! Ще видим, не знам", завърши лаконично акад. Денков. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня