На крачка ли сме от избори, или все още има шанс за преговори между формациите в сглобката, след като напрежението достигна своята крайна точка, а безпрецедентната ситуация от изминалите 24 часа все повече изглежда и безизходна?! Вчера кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна реализиран мандата на държавния глава Румен Радев в президентството. Тя представи пред президента предложение за състав на Министерски съвет и обясни, че осъзнава колко голяма е отговорността пред нея и необходимостта България да има правителство. Малко по-късно вечерта от ПП-ДБ излязоха с остра реакция и свалиха доверието си от Габриел, а кандидати за министри от формацията си направиха отвод, тъй като заявиха, че посоченият от нея проектосъстав на кабинета не е съгласуван и одобрен от тях и го определиха като провокация и измама. Последва размяна на задочни реплики, епитети, обиди и съответно искания за извинение и това се превърна в "ябълката на раздора". 

"Това е приет състав на ГЕРБ-СДС, без да е съгласуван с нас. Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета, включително и аз. Подготвил съм декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет", каза акад. Николай Денков вчера вечерта след новината за мандата. 

Кирил Петков заяви, че е имал базово доверие на Мария Габриел, но то е било безвъзвратно загубено. "Тя се подаде на натиск на Борисов и предполагам и на натиска на Пеевски. Тя показа, че няма качествата да бъде премиер. Жал ми е за нея, а за г-н Борисов ме е срам", допълни Петков и припомни, че Борисов не се е появил тези дни нито за ден да преговаря. По думите му не е вдигал и телефона. "Той използва четири жени, криейки се зад тях", коментира Петков за Борисов и припомни и поговорката "вълкът козината си мени, но нрава не".

"Видяхме селски тарикатлъци", заяви от своя страна Асен Василев и допълни: "Това показва, че г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема - може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България."
 

Всичко това предизвика вълнообразна реакция от страна на ГЕРБ-СДС тази сутрин, когато с извънреден брифинг те поискаха извинение от ПП-ДБ за "изречените обиди". 

"Най-напред очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно, така и ще продължи. Не съм нарушила Конституцията. Указът е издаден за назначаване на министър-председател. По отношение на министрите - всички те са поели ангажимент за период от 18 месеца, а на 9-ия месец има ротация между министър-председателя и заместника му", каза кандидатът за министър-председател Мария Габриел от ГЕРБ към ПП-ДБ на брифинг в сградата Народното събрание.

"Преди 9-10 месеца в една странна конфигурация взехме решение да има правителство. През това време дадохме десетки пресконференции заедно с ПП-ДБ. Учудвам се, че за това време не се научиха да не използват епитети. Те показаха истинското си лице снощи", коментира от своя страна и лидерът на партията Бойко Борисов.

"Дадените декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца, за да им се иска съгласие. Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Преценихме, че ако искаме да има правителство и през следващите 9 месеца, трябва да изработим преговорен екип с пълен мандат. Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. Ако върнем времето много малко назад - преди 4-5 дни, излязохме предният петък и казахме, че сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер, само и само да има правителство. Час-два след това колегите от ПП-ДБ казаха, че министрите не ги интересуват. Нашите преговарящи хвърлиха всички усилия по споразумението. Срокът за смяна на службите и разкриването на следствената тайна са проблем, според думите на Петков. За първото не се договорихме, защото твърдя, че са много добре интегрирани с нашите международни ни партньори. Второто никъде го няма", подчерта Борисов и допълни: "ПП-ДБ веднага да се извиняват и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел", повтори Борисов. И каза, че "има път назад и сядане отново на масата за преговорите, но той минава през извинение лично към Габриел и след тежък разговор с тази група".

"Хората, с които правихме Конституцията, не знаеха какво се прави с мандата. Още, когато я правихме, се налагаше да им помагам изключително много. Цялата Конституция е направена от Христо Иванов и Славов - с нашето участие. Борисов само подкрепяше. Христо е бил всеки ден в моя кабинет и му казах, че номерът с врага "ДПС" няма да стане", заяви лидерът на ДПС Делян Пеевски

Според него Христо Иванов иска избори. "Човекът, който хвърля България в избори, се казва Христо Иванов. Той заяви пред мен, че иска избори, защото не му се случват промените с главен прокурор, шеф на административния съд, шеф на КПКОНПИ, защото той има само една цел - овладяването на тези позиции. Трябва неговите партньори да се събудят в лицето на Кирил Петков, Асен, Наско да седнат до него и да му кажат: "Седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието", категоричен бе председателят на ДПС.
 

"Това, което се случи, беше безпрецедентно. Това беше политическа измама. Въпросът е защо се прави всичко това". Така съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира в студиото на „Здравей, България” ескалацията на политическото напрежение след връщането на изпълнен мандат от ГЕРБ-СДС.

„12 дни да преговаряш и да се появят имена, които не са споменати... Конституцията дава срок да се изпълни мандатът. Защо се бързаше и накрая се взриви процесът? Мария Габриел направи огромна грешка, която се изразява в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов. Големият въпрос е може ли да си лидер на политическа партия, да знаеш, че хвърляш държавата в хаос и да не се появиш дори накрая. Той не само не се появи, но и се скри и не вдигна телефона. Аз не умирам да си говоря с Борисов, но когато си политически лидер не може да се криеш зад четирима души, които си изпратил да бъдат изпържени. Той хвърли Габриел под автобуса. Нейната репутация беше унищожена с политически ход, който в Европа не е известен - да отидеш при президента с кабинет, който не е съгласуван”, каза Петков.

Според него в Споразумението за реформите двете неща, които са им били отказани са били свързани с реформите на службите, за които от ПП-ДБ са искали да има ясна дата до 31 юли, както и текста за следствената тайна, който е бил предложен от Христо Иванов.

ГЕРБ ни помогнаха да осъзнаем колко сме силни заедно в нашата коалиция, каза още съпредседателят на ПП-ДБ. Той уточни, че от ГЕРБ трябва да разберат, че стария модел е приключил. „Ние сме отговорни, разбираме, че зад тях стоят много стотин хиляди гласа, но и те трябва да разберат, че времето на хитрините свърши”, уточни той.

Според него, когато мандата отиде при тях, те няма да бягат от политическата отговорност. „Трите места, където имаше  най-голям натиск, от страна на ГЕРБ, да има техни хора бяха енергетиката, отбраната и страха да се сменят службите. Това са трите аспекта, където Русия, в последните 30 години, е държала най-много да има контрол”, допълни Петков.
 

Финансовият министър в оставка Асен Василев също коментира напрежението между формациите в сглобката. "Ако госпожа Мария Габриел се е почувствала засегната от прилагателните, които използвах в лично качество, бих се извинил на жената Мария Габриел. Но на кандидата за премиер Мария Габриел не само, че не бих се извинил, но и смятам, че нейното поведение е абсолютно непростимо и начинът да си играе със съдбата на българския народ по този безпрецедентен начин е недопустимо не само за премиер на България, но и за който и да е политик в страната", заяви пред медиите Василев. 

По думите му възможността за съставяне на правителство с първия мандат е изчерпана.

"Защото, както заявих и във вторник, това, което Мария Габриел направи – да даде списък с министри, които не са съгласувани и не знаят състава на кабинета, е абсолютно неприемливо за кандидат за премиер на България", посочи Василев. 

Той призова още "да спрем да си играем на срокове и да започнем да гледаме сериозно на проблемите, които стоят пред страната и на това, че трябва да има стабилно правителство, ако това въобще е възможно”.

"Ние не сме ставали от масата за преговори, те станаха 6 дни по-рано, вчера, и отидоха да връчат несъгласуван списък с министри на президента. Пак казвам - ние ще дадем шанс на процеса докрай, защото от това зависи еврозоната, Шенген и това да имаме стабилно правителство, но това няма как да стане с измама, както бе опитано вчера, и няма да е на всяка цена", посочи още министърът в оставка Асен Василев. 
 

"След това скандално изявление, което беше направено от Василев, че Габриел не може да бъде премиер - за нас разговорите по-скоро са приключили, оставям все пак една врата заради отговорността към България", каза от своя страна Деница Сачева и допълни: "Ние преговаряхме в продължение на 8 дни, изчерпахме всички големи и важни теми, по които трябваше да бъде получено съгласие, но тези преговори сякаш нямаха край".

„Организираната акция по подаване на декларации със заявление за несъгласие за участие в кабинет с министър-председател Мария Габриел от министри на ПП-ДБ аз я определям само по един начин – саботаж. Това е очевидно нежелание за съставяне на кабинет с министър-председател Мария Габриел и кабинет с мандата на ГЕРБ. ПП-ДБ ясно показаха, че искат избори“. Това заяви пред БНТ Теменужка Петкова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Това, което вчера г-н Василев изрече по адрес на Мария Габриел, е недопустимо. Това е скандално. Със сигурност мога да кажа едно - Асен Василев никога повече не трябва да бъде финансов министър. Никога повече той не бива и няма да получи подкрепата на политическа партия ГЕРБ. Няма как един мъж да нарече една дама, една жена, една майка - "красивото лице на мафията", заяви Петкова и припомни, че през юни 2023 г. е подписана декларация за управление на страната между Мария Габриел и Николай Денков за следващите 18 месеца, разделено на два мандата от по 9 месеца.

"Всички министри са информирани за това какво предстои оттук нататък и знае, че ще има такава ротация. Дал е своето съгласие, че ще бъде министър", допълни Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че начинът, по който премиерът Николай Денков подаде оставка на 5 март без знанието на Мария Габриел и в нейно отсъствие, също е показателен.
 

ГЕРБ-СДС положи всички усилия от самото начало да има преговори. След вчерашната пресконференция на отсрещната коалиция с обвиненията и твърденията, че Мария Габриел не притежава лидерски качества и не искат да бъдат министри в нейната коалиция, няма предпоставки да продължаваме да водим преговори. Това не са преговори, а рекет. Това заяви пред NOVA депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян, която беше част от преговорния екип за съставяне на нов кабинет.

„Ако някой саботира целия процес по преговорите за съставяне на кабинет, то това са „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Те очевидно искат избори”, подчерта тя.

„Предпоставки за продължаване на разговорите, при така развилите се събития, няма. В днешния ден дадохме възможност на ПП-ДБ не просто да се извинят на Мария Габриел, то трябваше да бъде убедително и поднесено с разкаяние, защото това не е държавническо и не е проява на разум”, каза депутатът от ГЕРБ-СДС. Назарян уточни: „Извинение до момента няма. Нещо повече – има потвърждаване на обидните и клеветническите твърдения, които изрекоха по адрес на Габриел”.

Относно имената на министрите, които твърдяха, че нямат представа да са включени в кабинета, Назарян отвърна, че ПП-ДБ са били наясно. „Това са имената, които ние сме обсъждали през последните десет дни. Това са и към настоящия момент действащите министри. Реално, техният акт, на т. нар. отводи, е чиста абдикация”, поясни тя.

Назарян беше категорична, че Асен Василев повече не може да бъде министър. „Той е негоден да бъде държавник и министър. Ако той е предвиждан в каквато и да е коалиция, ние няма да участваме”, поясни депутатът от ГЕРБ-СДС.
 

Задава ли се конституционна криза?

Според тълкувателно решение на Конституционния съд хората, които в момента са в папката с министрите, могат без проблем да бъдат сменени - решението е на Габриел. Спорно е обаче доколко този първи мандат може да се смята за успешно изпълнен, при положение че повече от половината кандидат-министри не искат да са в този списък, посочва NOVA.

За Президентството казусът с първата папка вече е приключен и е в полето на Народното събрание. „Има масово оттегляне на министри. Половината от състава се оттегля. Това не пречи тези места да бъдат попълнени с други лица”, смята преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

„Да бъдат сменени 11 от 20 членове на правителството ми се струва, че това е в повече. Интерпретациите ще бъдат различни. Но когато сменяш повече от половината – това дали е успешно приключил проучвателен мандат”, пита преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Стои и въпросът доколко е валидна тезата, че записаните в папката не е нужно да бъдат питани, след като преди девет месеца са били съгласни да са министри. „Какво означава едно съгласие, дадено преди 9, 15 месеца или две години”, каза Киров.

Няма срок, в който правителството „Габриел” - когото и да включва, да бъде гласувано или пък отхвърлено в пленарната зала. „По този начин се блокира пътят за връчването на втория мандат. Разумен срок е обтекаемо понятие, но нека да въведем разумността в преговорите”, добави преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

„Ако този мандат се провали, най-вероятно и вторият ще се провали с гръм и трясък. Вече с третия става интересно – първо, защото дълго време може да се върти и оттам всичко може да се случи”, е мнението на Киров.

В новата ни история има само едно правителство, съставено с трети мандат – Тройната коалиция на кабинета „Станишев”. Тогава мандатът е на ДПС.
БТА, nova.bg, БНТ