"Възможността за съставяне на правителство с първия мандат е изчерпана", каза още финансовият министър в оставка
Финансовият министър в оставка Асен Василев коментира напрежението между формациите в сглобката. То се засили през изминалите вече малко повече от 24 часа, след като кандидатът за премиер Мария Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен първия мандат. ПП-ДБ веднага реагираха и заявиха, че посоченият от нея проектосъстав на кабинета не е съгласуван и одобрен от тях и го определиха като провокация и измама. Последва размяна на задочни реплики, епитети, обиди и съответно искания за извинение. 

"Ако госпожа Мария Габриел се е почувствала засегната от прилагателните, които използвах в лично качество, бих се извинил на жената Мария Габриел. Но на кандидата за премиер Мария Габриел не само, че не бих се извинил, но и смятам, че нейното поведение е абсолютно непростимо и начинът да си играе със съдбата на българския народ по този безпрецедентен начин е недопустимо не само за премиер на България, но и за който и да е политик в страната", заяви тази вечер пред медиите Василев. 

По думите му възможността за съставяне на правителство с първия мандат е изчерпана.

"Защото, както заявих и във вторник, това, което Мария Габриел направи – да даде списък с министри, които не са съгласувани и не знаят състава на кабинета, е абсолютно неприемливо за кандидат за премиер на България", посочи Василев. 

Той призова още "да спрем да си играем на срокове и да започнем да гледаме сериозно на проблемите, които стоят пред страната и на това, че трябва да има стабилно правителство, ако това въобще е възможно”.

"Ние не сме ставали от масата за преговори, те станаха 6 дни по-рано, вчера, и отидоха да връчат несъгласуван списък с министри на президента. Пак казвам - ние ще дадем шанс на процеса докрай, защото от това зависи еврозоната, Шенген и това да имаме стабилно правителство, но това няма как да стане с измама, както бе опитано вчера, и няма да е на всяка цена", посочи още министърът в оставка Асен Василев. 

Вчера кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна реализиран мандата на държавния глава Румен Радев в президентството. Габриел представи пред президента предложение за състав на Министерски съвет и обясни, че осъзнава колко голяма е отговорността пред нея и необходимостта България да има правителство. Малко по-късно вечерта от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) излязоха с остра реакция и свалиха доверието си от нея, а кандидати за министри от формацията си направиха отвод.

"Видяхме селски тарикатлъци", заяви още вечерта Асен Василев и допълни: "Това показва, че г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема - може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България."

Кирил Петков заяви, че е имал "базово доверие" на Мария Габриел, но вчера то е било безвъзвратно загубено. "Тя се подаде на натиск на Борисов и предполагам и на натиска на Пеевски", допълни той.

"Тя показа, че няма качествата да бъде премиер. Жал ми е за нея, а за г-н Борисов ме е срам", каза още Петков.

Тази сутрин от ГЕРБ поискаха извинение. "Най-напред очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно, така и ще продължи. Не съм нарушила Конституцията", каза тази сутрин на брифинг Габриел.

"Едно „извинявай“ може да ни върне на масата за преговори", допълни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня