"Оставам отворена за разговори. С всичките си действия до този момент съм дала ясна заявка да има шанс за преговори до последно. България в този момент има нужда от правителство". Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

"Разговори текат и в момента", категорична е тя. По думите ѝ "в момента повече от всякога имаме нужда от прагматизъм".

Ден пореден на политическата сага - ще има ли правителство

"За да имат шанс преговорите и да имаме стабилно правителство с ясна заявка за реформи и двете коалиции да се чувстват равнопоставени, в този момент не трябва да се говори за детайли, които могат да ни отклонят от голямата цел", посочи Габриел.

"Да си дадем шанс България да има правителство, което да завърши еврозоната, Шенген, да отговори на проблемите на българските граждани", допълни вицепремиерът в оставка.

Попитана дали българските политици осъзнават случващото се около нас и заплахите пред националната ни сигурност и защо се обезценява мястото на България в Европа, Габриел отговори: "За последните 9 месеца България много ясно показа, че не може да бъде свидетел на толкова драматични процеси, които се случват около нас. Ние сега трябва да бъдем надежден и доверен партньор на ЕС и НАТО, да отстояваме стратегическата важност на Черно море, да отстояваме своето място в центъра на европейския интеграционен процес. Това е еврозоната, това е Шенген. Много ясно да заявим, че ние искаме тук да бъдем, за да може в България хората да имат доходи, да могат да бъдат разрешавани предизвикателствата, с които те всеки ден се сблъскват. Затова трябва да сме много силни и много разумни".

Ще има ли нови преговори – ГЕРБ-СДС чакат извинение, ПП-ДБ не били на ход

Габриел коментира и стрелбата в Подмосковието, при която имаше множество загинали и ранени. "Изразявам съболезнования за жертвите, но нека не бързаме с версиите", заяви тя.

На въпрос извиненията към нея на дневен ред ли са и дали те са разделителна линия в преговорите, вицепремиерът в оставка заяви: "Извиненията, които очаквам, са извинения към всички български жени, които не са само жени и майки, а са и професионалисти, заемащи отговорни позиции. Уважението между мъже и жени в един екип и колегиалността в едно правителство е принцип, от който никой не бива да си позволява каквато и да било отстъпка".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня