Пореден ден на неяснота около въпроса за това дали ще имаме правителство, ще се разберат ли най-сетне формациите от сглобката, или политическата криза е все по-неразрешима. „Ябълката на раздора“ беше във вторник (19 март), когато кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен първия мандат. ПП-ДБ веднага реагираха и заявиха, че посоченият от нея проектосъстав на кабинета не е съгласуван и одобрен от тях и го определиха като провокация и измама. Последва няколкодневна размяна на задочни реплики през медиите, епитети, обиди и искания за извинение. Досега. След всичко това до момента равносметката е частични извинения - отново през медиите, нова порция обвинения кой е способен да ръководи правителство и кой не, подхвърляния и към министерски имена, но не и подновени преговори.

На влизане в пленарна зала лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше лаконичен. Попитан дали оставя отворена вратата за преговори, той само каза, че тя е отворена.

А вътре, където депутатите очакваха внасянето на указа на президента за гласуване, председателят Росен Желязков ги изненада с веднага обявена почивка. След приемането на законопроекта, свързан с участието на България във Фонда на НАТО, той се обърна към депутатите в пленарната зала с: "Уважаеми колеги, ще предложа на Вашето внимание" и направи продължителна пауза. Продължителната пауза на председателя на парламента, обаче, бе продължена с обявяването на едночасова почивка преди началото на петъчния парламентарен контрол. Депутатите реагираха със смях, след като разбраха, че няма да дебатират за това дали Мария Габриел да стане премиер, или не.

Въпреки усмивките в зала обаче, яснота ще има ли редовно правителство все още няма.

„Готов съм на всякакви разумни компромиси, които ще доведат до работещо стабилно правителство“, заяви премиерът в оставка Николай Денков пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Въпросът не е за едно-две имена, каза Денков, попитан дали би подкрепил Мария Габриел за премиер.

„Габриел направи голяма политическа грешка, от която всички трябва да търсим начин да излезем. Така не се прави, написах ѝ го лично. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното. Дали би могла да бъде премиер - не знам, това трябва да се обсъди в хода на преговорите, дали да се търси друг премиер от ГЕРБ. За нас е важно да се създаде правителство, което да бъде подкрепено и от двете политически сили, с мандат, който да бъде национален. Ако можеше да бъде с първия, чудесно - ако не може, ще се опитаме да използваме втория“, поясни премиерът.

„Трябва да си даваме ясна сметка, че тази политическа нестабилност се отразява за Шенген и еврозоната“, отбеляза той.

Междувременно в официално изявление на държавите от еврозоната, направено след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел, в което участва и министър-председателят в оставка Николай Денков, България бе приветствата за напредъка, постигнат от България по пътя ѝ към въвеждането на еврото.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отправи благодарности към българския премиер Николай Денков.

"Благодарим Ви, господин премиер, за Вашата непоколебима отдаденост към Европейския съвет. Вашите неуморни усилия за Украйна и изобщо на всички фронтове са безценни. Вие помогнахте на страната си да влезе в Шенгенското пространство и непрекъснато работихте за бъдещето на България в еврозоната. За мен беше удоволствие да работя с вас. Всичко най-добро за в бъдеще", написа Мишел в социалната мрежа X.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня