Все още не е напълно ясно дали България върви към нови избори, или все пак има вероятност двете коалиции ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) да се разберат и да гласуват кандидатурата на Мария Габриел за министър председател. 

В неделя следобед Мария Габриел съобщи на извънреден брифинг, че в понеделник ще оттегли кандидатурата си за премиер от ГЕРБ. "Ще има важен дебат за важните неща и ще се отиде на преговори след избори с уважение към другия и ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата", каза Габриел.

мария габриел
БТА

Мария Габриел: Ще оттегля кандидатурата си за министър-председател

"Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи", посочи Мария Габриел. "Ние казваме "не" на постоянните нови условия", допълни Габриел. 

Габриел подчерта, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат. Деница Сачева, която също е част от преговорния екип на ГЕРБ заяви, че позицията на ГЕРБ е 100% позиция изпълнителната комисия на ГЕРБ и на цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС. "Няма да допуснем повече да бъдем използвани, притискани, натискани и непрекъснато да се сменят правилата. Всичко свърши. След избори ще говорим", подчерта тя.

Часове по-късно министър-председателят в оставка акад. Николай Денков направи извънредно обръщение. Той се обърна към към ръководството на ГЕРБ-СДС с призив да гласуват правителство с премиер и външен министър Мария Габриел.

Денков с призив към ГЕРБ-СДС: Да гласуваме правителство с премиер и външен министър Габриел

"Обръщам се към ГЕРБ-СДС, вместо да хвърля държавата в хаос, нека да спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на МС", заяви той.

николай денков обръщение
NOVA

"Колеги от ГЕРБ-СДС - ваше е решението", допълни Денков. Той запита дали от ГЕРБ-СДС ще се отметнат от дадената дума. Той ги запита и дали ще се откажат от споразумението за реформи. "Ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори", попита още той. 

Денков заяви, че според уговорката би трябвало само с Габриел да сменят позициите си.

По-късно пиарът на ГЕРБ Никола Николов написа във Фейсбук, че още на 17 март са предложили на ПП-ДБ ротация само на акад. Николай Денков и Мария Габриел. 



Ако кандидатът за министър-председател на първата политическа сила внесе в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от връчения мандат, парламентът трябва да я гласува.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня