БСП призоваха президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев. Ако не се случи, с "Възраждане" ще внесат вот на недоверие срещу служебния кабинет, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От парламентарната група на ИТН изразиха подкрепа, но уточниха, че имат съмнения как стои юридически този въпрос. 

“Вотът на недоверие ще бъде на основание нарушаване на Конституцията, на принципа на неутралитет на служебния кабинет, изпълнение на политическа воля и съмнения за злоупотреби и манипулации на изборите”, посочи Нинова. По думите й служебният кабинет трябва да бъде равно отдалечен от партиите, да е неутрален и да проведе честни избори. "В тази ситуация ние подлагаме на съмнение честността на изборите. Това, което направи Борисов, а после послушно изпълни Главчев, е сериозен удар по принципите на правова държава, конституционен ред, на закони... Оттук нататък не може да имаме сигурност как ще работи служебният кабинет, очевидно е на каишка и ще изпълнява това, което каже Борисов", заяви тя. 

В декларация от партията тя посочи, че в последните 48 часа в държавата се случват неща, които представляват погром върху държавността и принципите на правовата държава. 

"Ще припомня събитията с дословни цитати: 2 април, Бойко Борисов: „Не се месим за служебното правителство“. 9 април – Бойко Борисов: „Категорично заявих пред посланиците на страните от ЕС, че ГЕРБ няма връзка със служебното правителство“. Категорично сте ги излъгал, г-н Борисов – посланиците на ЕС. 15 април, Бойко Борисов: „Главчев да смени външния министър. Ако служебният премиер Главчев не се съобрази с тази препоръка, ще направя да се съобрази впоследствие“. Няколко часа по-късно външният министър е сменен. 5 април, Димитър Главчев: „Не виждам кой би ме убедил да направя промени в кабинета“. Е, сега, г-н Главчев, видяхте ли кой би могъл да ви убеди да направите промени в кабинета? Не да ви убеди – да ви принуди, да ви заплашва, че ако не го направите, ще има тежки последици за вас. Ако не сте го видял кой е – целият български народ го видя, а и европейските ни партньори, които Борисов персонално е излъгал - също го видяха", посочи в декларацията Нинова.

По думите й това е пуделщината в политиката. "Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите? И тях ли ще изпълни", допълни тя. 

"Ето това е промяната в Конституцията и съдебната реформа – узаконяване на беззаконието, погром над държавността и основните принципи на правовата и демократична държава за прозрачност, разделение на властите и честни избори. Паралелната държава стана официална, ръководена лично от Бойко Борисов – навремето по телефона на шефа на митниците, на Висшия съдебен съвет, сега вече директно на служебния премиер. Мафията е не просто срастване на престъпността с властта – мафията е властта днес в България. Кукловодите си назначават пионки - пионките обслужват кукловодите", заяви Нинова и определи всичко случващо се последните дни като "моделът Борисов".

Общо 67 пописа са сложени под предложения от „Възраждане“ и подкрепен от БСП и „Има такъв народ“ вот на недоверие към служебния кабинет. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Той уточни, че един от мотивите е безпрецедентната, по думите му, политическа намеса в работата на служебното правителство. То трябва да е равно отдалечено от всяка една политическа сила и не трябва да създава впечатление за субективност в работата си, за да може да сме сигурни, че ще организира и проведе честни избори, припомни Костадинов.

По думите му от „Продължаваме промяната - Демократична България“ са отказали да сложат подписите си под искането за вот на недоверие.

Малко по-късно от „Има такъв народ“ обясниха, че засега прочуват дали е юридически и конституционно обосновано да се иска оставка на служебен кабинет, създаден съгласно новите промени в основния закон.

"Смятаме ,че към момента решението на БСП и „Възраждане“ за вот на недоверие към служебния кабинет не е обосновано юридически", коментира пред журналисти в парламента Павела Митова от "Има такъв народ" (ИТН).

Тя обясни, че има решение на Конституционния съд, което противоречи на такъв вот на недоверие и в момента разглеждат дали то важи и за промените в действащата Конституция, за да могат да вземат своето решение дали да подкрепят вота.

"Ние никога не предприемаме действия по политически причини, те трябва да бъдат обосновани юридически", подчерта Митова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня